U prodavnici zdrave hrane NIJE BAŠ SVE ZDRAVO!

Autor:

Lifestyle

02.02.2018

11:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada odlučite da se zdravo hranite prva pomisao vam je da treba da kupujete u prodavnici zdrave hrane i kao običan kupac očekujete da je u prodavnici sve što se prodaje zdravo. Ipak, nije baš tako - objašnjavaju nutricionisti.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ako želite da se hranite zdravo, morate dobro da se informišete o sastavu namirnica

- Razne slane grickalice, lanene pločice, prženi sojini štapići, peciva sa integralnim žitaricama uglavnom su pune masnoća i kalorija, što možete primetiti po kesi koja se zamasti. Kupci vođeni mišlju da jedu nešto zdravo uglavnom unesu mnogo kalorija. Ovi proizvodi uglavnom nemaju ni sertifikate i kupac nema informaciju šta i koliko sadrže – napominje nutricionista.

Hladno ceđena biljna ulja se preporučuju u zdravoj ishrani, ali se u prodavnicama zdrave hrane veoma često prodaju i ulja koja su grejana (rafinirana ili od komine).

- Takva ulja ne zadovoljavaju standarde zdravih ulja, posebno ako kupac ima zdravstvenih problema ili postoje neki drugi razlozi za vegetarijansku ishranu. Postoje ulja koja se koriste kao lek ili samo za salate, a grejanjem postaju toksična – tvrde stručnjaci.

Energetske pločice, odnosno pločice od žitarica sa medom i suvim voćem i opet neizostavnim hidrogenizovanim biljnim mastima, koje možete naći u svakoj prodavnici zdrave hrane, su slatkiš, a ne zdrava hrana. Mnoge od njih sadrže čokoladu, karamel ili slične dodatke zbog kojih nikako ne mogu da se uvrste u zdrave namirnice. 

RepublikaFoto: pixabay.com
Čak i suvo voće može da sadrži previše šećera i da bude potpuno nezdravo!

Iako sa suvim voćem nema greške, brusnice, suve šljive, urme i suvo grožđe često su kandirani, odnosno ušećereni, a čim sadrže dodate šećere više ne mogu da se podvedu pod zdravu hranu.

Na žalost, u većini prodavnica možete naići na ove propuste. Ipak, treba istaći da ima prodavnica zdrave hrane gde su prodavci veoma obučeni i mogu vam dati odgovore i osnovna uputstva o proizvodima, gde se namirnice čuvaju na adekvatan način, proizvodi su sertifikovani, a mogu se naći i kvalitetni proizvodi inostranih proizvođača. Ne odustajte dok ne pronađete jednu takvu i nemojte pristajati da se bilo ko kocka sa vašim zdravljem!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading