RUSKO ČUDO: Izlečite sterilitet čajem od deteline!

Lifestyle

12.01.2018

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Problem steriliteta u Rusiji rešavaju i starije žene jer za lečenje ne postoji starosna granica. Mnoge od njih su nakon primene tradicionalnih recepata dobile potomstvo.

RepublikaFoto: pixabay.com
Period od 20. do 30. godine najoptimalniji za trudnoću zbog procentualno najzdravijeg potomstva

Sve više ljudi širom sveta vodi borbu sa sterilitetom, a samo u Srbiji preko 150.000 parova. U 30 odsto slučajeva uzrok neplodnosti je muški faktor, a isto toliko je i ženski, dok se kod 40 odsto ne zna razlog nastanka ovog problema. Zbog steriliteta, godišnje oko 4.000 parova u Srbiji uradi vantelesnu oplodnju.

ZAJEDNIČKO LEČENJE

- U lečenju steriliteta mora učestvovati tim lekara, par se mora lečiti zajedno, a ne individualno - samo žena ili muškarac. Terapiju određuju ginekolozi, urolozi, endokrinolozi, genetičari, molekularni biolozi i drugi specijalisti. To je deo tima koji ispituje uzroke steriliteta kod parova i leči poremećaje primenom pravih metoda. Procenjuje da je broj parova koji nemaju željeni broj dece u Srbiji oko 150.000, a čak 7.000 parova godišnje ima potrebu za vantelesnom oplodnjom, dok je polovina njih i uradi - kaže ginekolog prof. dr Aleksandar Ljubić.

Period od 20. do 30. godine je najoptimalniji za trudnoću zbog procentualno najzdravijeg potomstva, a u periodu od 30. do 35. godine fertilna sposobnost se smanjuje za oko 20 odsto i povećava se procenat beba koje imaju neki poremećaj. Od 35. do 40. godine šansa za trudnoću opada na 50 odsto, a od 40. do 45. godine šansa je još manja.

Problem steriliteta u Rusiji, za razliku od većine drugih zemlja, mogu da reše i starije žene jer za lečenje ne postoji starosna granica zbog čega ovu zemlju iz godine u godinu posećuje sve više parova. Jedna od njih je i pacijentkinja iz Švajcarske koja je bila najstarija, a imala je 64 godine kada je 2010. rodila ćerku vantelesnom oplodnjom uz pomoć lekara iz Rusije.

VAŽNA DISCIPLINA

Dr Evgenia Balašova, šefica klinike za planiranje porodice i reprodukciju Medicinsko-rehabilitacionog centra "Roszdrav" u Rusiji, kaže da su klijenti iz Kanade, Izraela, Italije i Velike Britanije najbrojniji.

- Svi pacijenti koji se kod nas leče su veoma disciplinovani. Oni koji ne uspeju da izleče sterilitet pristupaju veštačkoj oplodnji, a komplikovana procedura IVF je kod nas skoro ista kao i u celom svetu. Koristimo ultrazvuk sličan japanskoj opremi, nemačke mikroskope i britanske inkubatore za čuvanje ćelija. Koristimo kutije iz Danske za očuvanje embriona. Naši lekari stalno dele iskustva i edukuju se na brojnim međunarodnim samitima o reprodukciji - kaže dr Balašova. Inače, jedan od najpopularnijih recepata ruske narodne medicine za pripremu čaja za lečenje steriliteta jeste ovaj sa detelinom i kantarionom.

Potrebno je 100 grama sušenog cveta deteline i po 50 grama suvog cveta kantariona i sušenog lišća crne ribizle. Dobro usitnite i promešajte ove biljke. Jednu kašičicu mešavine prelijte sa čašom ključale vode. Čaj poklopite i ostavite da odstoji pet minuta, a zatim ga procedite i odmah popijte. Potrebno je da svakodnevno pijete po jednu čašu ovog čaja.

Pogledajte recepte koji se u Rusiji koriste za borbu protiv sterilnosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading