MALI SIGNALI: Zašto se zadah javlja ujutro?

Autor: zdravakrava.24sata.hr

Lifestyle

23.11.2017

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Senzualni poljupci ujutro, pre nego što se uopšte ustane iz kreveta nešto je što se verovatno događa samo u filmovima. Ustajali, jaki zadah sigurno nije nešto s čime bi prišla bilo kome ujutro, a kamoli svom partneru.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ujutro nema strasnih poljubaca pre pranja zuba

Iako je jedan od logičnih razloga taj da nisi prala zube oko 8 sati, postoji još faktora koji potpomažu toj neprijatnoj pojavi.

Što su usta više suva, veće su šanse da će se javiti zadah. Disanje na usta, hrkanje i korišćenje određenih lekova čak pojačavaju zadah jer dodatno isušuju usta. 

Doktor dentalne medicine i protetičar s Manhetna, Mazen Natour za Women's Health magazin objašnjava da je uzok zadaha  manjak produkcije sline, koja inače služi za čišćenje bakterija koje uzrokuju zadah. 

Može ukazati na bolest

Iako je uglavnom nešto oko čega ne bi trebalo brinuti, u nekim situacijama iza neobično jakog i neprijatnog zadaha mogao bi se skrivati neki zdravstveni problem.

- Često su to problemi s desnima, koji su opet povezani sa srčanim oboljenjima. Mogu biti i infekcije poput gnojnoj čira, ili gastroenterološki problemi - kaže dr Natour. 

Ako želite da se rešite ove neprijatnosti, obavezno očiste zube koncem i temeljno ih operite pre spavanja. Obratite se doktoru ako primetite da ne nestaje.

Mala alatka za bolji dah

Pošto se upravo na njemu nalazi najviše bakterija, dr Natour predlaže čišćenje jezika strugalicom 2 - 3 minuta i korišćenje bezalkoholne vodice za ispiranje.

Najbitnije je posećivati redovno zubara, kako bi ti pomogao oko drugih stanja koje bi mogle uzrokovati zadah i propadanje zuba.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading