Ovo je spisak od 7 prirodnih lekova koji pomažu da se dijareja zaustavi u kratkom roku!

Autor: Republika

Lifestyle

03.06.2020

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iznenada, počinjete učestalo da odlazite u toalet i opažate da vaša stolica nije uobičajene teksture, odnosno menja se vaš uobičajeni rad creva. Dijareja može da bude posledica prisustva određene bakterije u crevima, koja nije tipična za naš crevni sistem, štetna je i organizam želi da je odstrani.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Dakle, radi se o odbrambenom mehanizmu i zato je bitno da ne uzimate sredstva koja će naglo prekinuti dijareju, na sličan način kao što se ne preporučuje skidanje temperature koja je ispod 38 stepeni Celzijusa.

Ipak, od velike je važnosti da modifikujete, na izvestan način privremeno promenite ishranu, kako biste zaštitili organizam dok se nalazi u ovakvom stanju. Potrebno je izbaciti pikantnu, začinjenu i ljutu hranu, kisele proizvode i generalno bilo koju namirnicu koja ima jak ukus i koja je teško svarljiva. Najvažnije od svega je obezbediti organizmu dovoljno tečnosti, jer se tečnost prilikom dijareje gubi u velikim količinama.

Dijareja, generalno, ne bi smela da traje duže od četiri dana. Predočićemo vam na koji način da izađete na kraj sa njom.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Čaj od nane

Svima dobro poznat narodni lek protiv problema sa crevima i želucem. Osim što će vašem organizmu obezbediti neophodnu tečnost, umiriće digestivni sistem i potpuno je prirodan način u borbi protiv dijareje. Možete ga kombinovati sa keksom.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Pirinčana voda

Jasno je da je pirinač jedna od namernica koja se najviše preporučuje onima koji pate od problema sa stomakom. Zapravo, možete napraviti lek protiv dijareje u kućnoj varijanti-pirinčanu vodu. Sve što treba da uradite je da skuvate pirinač. Što se tiče razmere vode i pirinča, odnos je tri prema jedan. Jedna šolja pirinča i tri šolje vode, recimo.

Nakon što je pirinač skuvan, procedite ga i vodu sačuvajte. Postoji problem vezan za pirinčanu vodu. Nije najukusniji napitak za konzumaciju. Najbolje je iskoristiti je bez ikakvih dodataka, ali, ako ne možete da podnesete njen ukus, dodajte malo cimeta i šećera. Ovaj napitak će vam zasigurno smanjiti iritiranost creva i zaustaviti dijareju.

Limunov sok

Uprkos tome što treba izbegavati kiselu hranu, ceđeni limun uz dodatak vode, okrepiće vaš organizam, podići imunitet i pomoći vam da zaustavite dijareju. Još jedna stvar-nadoknadiće izgubljenu tečnost.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kokošja supa

Piletina je dozvoljena namernica kod blage dijete, koja se primenjuje pri problem sa dijarejom. Tim bolje što vam pomaže da održite organizam hidriranim. Pileća supa obiluje elektrolitima, vratiće vam ravnotežu crevne flore i dati vam energiju. Pored toga, nećete biti osuđeni na konzumiranje isključivo čaja i pirinčane vode, obogatiće vam jelovnik.

Kruške

Kada pričamo o voću koje se preporučuje kod poblema sa stomakom, kruška je jedna od onih koje se najviše konzumiraju u borbi sa dijarejom, pored banana i jabuka. Važno je da ih jedete oljuštene i skuvane (nikako sveže!), u vidu kompota.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Barena šargarepa

Nebitno da li zasebno barite šargarepu ili je ubacujete u supu, ona će nam pomoći da nahranite organizam mnogim nutrientima. Sprečiće dehidrataciju, vratiće balans crevima i obezbediće vam natrijum, kalijum, fosfor, kalcijum…

Jabuka

Jabuka je voće koje sadrži biljno vlakno zvano pektin, koje se ponaša kao sunđer koji upija toksine i time će vam pomoći da se oslobodite eventualnog bakterijskog uzročnika crevne infekcije koja je izazvala dijareju. Kao i krušku, treba je uzeti u vidu kompota.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading