Zaboravite na lekove, ova biljka je prirodni ANTIBIOTIK! Jedna šolja čaja dnevno će vas preporoditi

Autor: Republika

Lifestyle

23.05.2020

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Postoji izreka još iz doba starog Rima, koja kaže: "Ko želi da živi dugo, neka pije žalfiju u maju". Ova izreka nam govori da su Rimljani verovali da ukoliko pijete žalfiju na proleće, pripremićete svoj organizam za sve izazove po zdravlje koje donosi zima.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Žalfija je biljka čija je vresnost prepoznata od davnina, a njen originalni latinski naziv (Salvia officinalis) u prevodu znači "spasiti". Naziv su joj nadenulu još stari Rimljani koji su ovom biljkom lečili brojna stanja i bolesti, a podjednako je delotvorna ostala i do današnjeg dana.

Žalfija ima mnoga blagotvorna svojstva, među kojima su povećanje koncentracije i pamćenja, upale grla i respiratornih puteva, promuklost, upale različitih unutrašnjih organa, infekcije genitalnih organa, gljivične infekcije sluzokože i kože.

Do pronalaska antibiotika za sva ova stanja korišćena je isključivo žalfija.

Ova biljka pokazala se i kao veoma efikasna kod simptoma menopauze i poremećaja menstrualnog ciklusa, kod čišćenja jetre od toksina.

Listovi žalfije su u davna vremena korišćeni za čišćenje zuba i desni, a danas se često ekstrakt žalfije dodaje u paste za zube. Široku primemenu žalfija ima i kao začin u kulinarstvu. Utiče pozitivno na procese varenja i pravilan rad žuči.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Žalfija se primenjuje i za relaksaciju, kod nervoze, napetosti, anksioznosti i vrtoglavice. Veoma je dobro pokazala kod smanjenja umora, nervne iscrpljenosti i oslabljenog imuniteta.

Žalfija kao antiseptik se primenjuje za ispiranje grla kod upala i afti u grlu i ustima. Žalfija deluje i antimikrobno i spazmolitično (opušta mišiće). Smanjuje pojačano lučenje pljuvačke i reguliše znojenje. Žalfija je prirodni konzervans, jer deluje antimikrobno.

Žalfija se spolja primenjuje za zaustavljanje krvarenja i dezinfekciju rana i čireva. Pošto deluje spazmolitički, koristi se i za inhalaciju kod astme, bronhitisa, ali i kod infekcija disajnih puteva.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Žalfija se najčešće koristi koristi u vidu čaja, tinkture, etarskog ulja, u zavisnosti od problema sa kojim se suočavate i gde je lokalizovan.

U svakom slučaju, njena lekovita svojstva su široka i moćna, pa je vredi koristiti i kao preventivu svih pomenutih stanja, jer će ojačati vaš imunitet i izbalansirati rad sistema unutrašnjih organa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading