EKSPRESNA DIJETA: Jelovnik uz koji se gubi do ČETIRI kilograma za TRI dana!

Autor:

Lifestyle

22.05.2020

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vojna dijeta (Military Diet) popularna je među osobama koje žele da izgube više kilograma u kratkom vremenskom periodu. Reč je o načinu prehrane zasnovanom na malim obrocima koji su osmišljeni da sagore višak masnoće, ubrzaju rad metabolizma i da s njima izgubite do četiri kilograma u svega tri dana.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ime je dobila jer je reč o strogom i disciplinovanom načinu ishrane, a sadrži namirnice koje se nekad mogu naći u borbenim paketima hrane za vojsku, kao što su krekeri ili tunjevina u konzervi. Ipak, nijedna vojska službeno ne podržava ovakav načine ishrane, a nije poznato ni ko je njen autor.

Gubitak kilograma moguć je jer se svakoga dana unosi do 1000 kalorija, što je znatno niže od proseka koje bi žena trebala konzumirati čak i ako je na dijeti.

Nijedan nutricionista ne podržava samoinicijativne, brzopotezne i restriktivne dijete koje su zasnovane na izrazito niskom kalorijskom unosu kako bi se postigao energetski deficit, bez stručnog vođstva i uvida u zdravstveno stanje osobe, kaže nutricionistica Karmen Matković Melki za portal "Zadovoljna" i dodaje: 

"Ovakav način prehrane ne preporučuje se osobama lošeg zdravstvenog stanja jer može dovesti do opšte slabosti, glavobolje, pada pritiska, hipoglikemije, reakcija zavisi od pojedinca. Nikako je ne bih preporučila ženama koje imaju problema sa štitnom žlezdom."

Dijeta se primenjuje svega tri dana u nedelji. Nakon toga treba napraviti pauzu od četiri dana unutar kojih se preporučuje jesti otprilike 1500 kalorija u danu, pa vojnu dijetu možete ponoviti ako želite izgubiti još kilograma.

Takav način prehrane ne preporučuje se na duži vremenski period, a osmišljen je kako biste smršali u "hitnim" slučajevima – kad treba da uskočite u haljinu za neki važni događaj i slično.

PRIMER TRODNEVNOG JELOVNIKA:

PRVI DAN
Doručak

½ grejpa
1 kriška tosta
2 kašike maslaca od kikirikija
1 šoljica kafe ili čaja

Ručak
115 grama tunjevine
1 kriška tosta
1 šoljica kafe ili čaja

Večera
85 grama kuvanog mesa po želji
150 grama kuvane boranije
½ banane
1 manja jabuka
1 kuglica sladoleda od vanile

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

DRUGI DAN
Doručak

1 jaje
1 kriška tosta
½ banane

Ručak
200 grama svježeg sira
1 tvrdo kuvano jaje
5 malih krekera

Večera
2 hrenovke
175 grama kuhane brokule
25 grama mrkve
½ banane

TREĆI DAN
Doručak

5 krekera
1 kriška tvrdog sira (npr. gauda)
1 manja jabuka

Ručak
1 tvrdo kuhano jaje
1 kriška tosta

Večera
230 grama tunjevine
½ banane
1 kuglica sladoleda od vanile

Svakoga dana treba popiti barem dva litra obične vode, a kafa i čaj dopušteni su samo ako se konzumiraju bez šećera, mleka ili alternativnih zaslađivača. Ispijanje alkohola u vreme držanja vojne dijete je zabranjeno. Povrh svega, preporučuje se da osobe pešače barem 30 minuta dnevno.

- Vojna je dijeta tip brzopotezne dijete koja šokira organizam. S njom se u kratkom vremenu možda i mogu izgubiti kilogrami, ali oni će se verovatno vratiti četvrti, peti ili osmi dan. Ako želite trajno izgubiti kilograme, trebate početi usvajati nove zdrave navike, a najbolje bi bilo konsultovati se o namirnicama sa stručnom osobom - zaključuje Karmen Matković Melki.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading