Umor, anemija, zatvor... OVO su simptomi RAKA debelog creva!

Autor:

Lifestyle

15.05.2020

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rak debelog creva drugi je po redu vodeći uzrok smrti zbog malignih bolesti u razvijenim zemljama, a četvrti širom sveta, tvrde stručnjaci, uprkos činjenici da se ova bolest može izlečiti hirurškom intervencijom ako je dijagnoza postavljena u ranijoj fazi. Trenutne terapije za ovu malignu bolest uključuju operaciju, hemoterapiju, biološku terapiju i zračenje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Nažalost, simptomi raka debelog creva mogu biti nejasni ili se lako mogu pobrkati s drugim stanjima. Upravo je zato od velike važnosti uraditi kolonoskopiju, fleksibilnu sigmoidoskopiju i pretragu okultnog krvarenja.

Ako se rak debelog creva otkrije ranije i lečenje započne odmah, on je izlečiv, navodi "Ordinacija.hr".

1. Umor

Jedan od glavnih simptoma raka debelog creva je umor, ako govorimo o uznapredovaloj fazi bolesti. Naravno, umor je simptom koji može biti povezan sa hiljadama tegoba, stanja i bolesti, no ako takođe osećate gubitak daha i slabost, analizirajte i druge moguće simptome.

2. Anemija

Nizak nivo hemoglobina u krvi može biti simptom raka debelog creva, a obična krvna slika može ustanoviti jeste li anemični ili niste. Vidljivi pokazatelji anemije su blede desni, osećaj da vam ruke i noge trnu, kao i umor.

Ako je vaš lekar ustanovio da imate nizak nivo hemoglobina, preporučuje se kolonoskopija i pregled gastrointestinalnog trakta.

3. Krvava stolica

Krv može biti posledica hemoroida, fisure, krvarećeg polipa (koji po pravilu prethodi raku debelog creva) ili nekog drugog zdravstvenog problema. Bitno je da nikada ne pretpostavite o čemu je reč i ignorišete prisutnost krvi u stolici, nebitno o kojoj je količini reč.

Ako je prisutna krv svetlo crvena, odmah se javite lekaru na pregled.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

4. Promena rutine

Većina ljudi ima svoju rutinu pražnjenja creva. Ako ste odjednom promenili svoj "ritam" ili bez očitog razloga imali proliv, zatvor ili osećali dugotrajnu nadutost, javite se lekaru.

5. Bolovi u abdomenu

Bolovi u stomaku mogu se javiti zbog rasta tumora u crevima, stoga ako osetite bolove u ovom području i oni potraju, nemojte oklevati. Mnogo je razloga za bol u trbušnoj šupljini, no nemojte rizikovati.

Što još možete učiniti za svoje zdravlje?

Svakodnevno 30-minutno hodanje može sniziti rizik od prerane smrti uzrokovane rakom debelog creva. Pokazali su to rezultati najnovijeg istraživanja "Sveučilišta Vašington" u kojem je učestvovalo gotovo 150 hiljada osoba oba pola. 

Vitamin D može pomoći u zaštiti od raka debelog creva, tvrde kineski istraživači koji su analizirali rezultate 18 studija s više od 10.000 ispitanika. Analizom prethodnih istraživanja ustanovili su kako je rizik od raka debelog creva manji za 33 odsto kod osoba koje su imale najviši nivo vitamina D u odnosu na one s najnižim nivoom sunčevog vitamina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading