Za jak imunitet svi vodimo računa o vitaminu C, a zaboravljamo na OVAJ važan element

Autor:

Lifestyle

01.05.2020

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jak imunitet je najbolja mera zaštite protiv koronavirusa, ali i drugih bakterijskih i virusnih infekcija koje napadaju ljude. Pored zdrave ishrane, uzimanja namirnica koje su bogate vitaminom C, treba se obratiti pažnja i na obezbeđivanje dovoljne količine joda koji je izuzetno važan u jačanju imuniteta.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Jod je jedan od najvažnijih minerala u našem organizmu jer je neophodan za pravilan rast i funkcionisanje organa. Veliki problem savremenog načina života predstavlja i to što veoma mali broj, preko ishrane, unosi nedovoljne količine ovog mikronutritijenta.

Jedan od najzdravijih i najdugovečnijih naroda je japanski, a na njegovo zdravlje i dugovečnost u velikoj meri utiče upravo ovaj element, koji se inače mora unositi ishranom, unosom velike količne ribe, algi i morskih plodova, što stanovnici zemlje na dalekom istoku čine svakodnevno.

Hrana bogata jodom

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- bakalar

- konzervirana tuna

- jaja (naročito žumance)

- mleko

- flaširana voda obogaćena jodom

 Jod, između ostalog, održava pravilnu funkciju štitne žlezde, omogućavajući nam tako da se nosimo sa stresom.

Odraslom čovjeku neophodno je od 150 do 200 mikrograma joda, koji, osim kroz morsku hranu, možemo uneti i kroz mlečne prozvode, jodiranu so, suve šljive, kao i jaja, posebno žumance, zatim kukuruz, banana, grašak kao i mineralnu vodu bogatu jodom.

Srećom, sve ove namirnice možemo pronaći u trgovinama i na pijacama, samo je važno da izbegavati brzu hranu i namirnice pune šećera jer loše utiču na imunitet. Uz balansiranu ishranu bogatu jodom i redovnu šetnju, kao i uzimanja dovoljne količine vitamina C, velike su šanse da se odbranimo od virusnih infekcija.

Prema naučnicima, jod u našem organizmu deluje tako što stimuliše rad imunih ćelija i obezbeđuje dovoljno energije leukocitima da se uspešno izbore sa stranim mikroorganizmima koji nas napadaju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading