OPREZ, OVO NE BISTE SMELI DA IGNORIŠETE: Ovo su simptomi koji ukazuju da vam fali vitamin C!

Autor:

Lifestyle

24.04.2020

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vitamin C je jedan od najvažnijih mikronutritijenata koji jača imuni sistem našeg tela, ali i čuva kosti i pomaže mišićima da iskoristi proteine koje unosimo preko ishrane.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Iako ga lako nalazimo u prirodi, a naše telo ga rado prihvata, loše životne navike i ishrana siromašna hranljivim sastojcima može dovesti do nedostatka vitamina C i do pojave zdravstvenih tegoba.

Ovaj vitamin je od vitalne je važnosti za naš imunitet, kožu čini zdravom i pomaže da površinske povrede lakše zarastu.

Vitamin C važan je i za zdravlje kostiju, a bez njega telo ne može prihvatiti gvožđe i određene proteine preko potrebne za zdravlje mišića, krivnih sudova i jačanje ligamenata.

 

 

Usled dugotrajnog nedostatka vitamina C javlja se skorbut, opasna bolest koja oštećuje kožu, zube i desni. Kod trenutnog manjka ovog važnog vitamina javljaju se sledeći znaci:

- Promene raspoloženja propraćene bezrazložnom ljutnjom i nervozom.

- Konstantan osećaj psihičke i fizičke iscrpljenost.

- Pad imuniteta, zbog čega telo ne može da se bori protiv virusa, bakterija i drugih loših mikroorganizama koji uzrokuju čestu pojavu infekcija i alergija.

- Krvarenje desni, kvarenje i promena boje zuba.

- Stvaranje modrica na telu bez ikakvog razloga i moguća iznenadna krvarenja na koži.

 

 

Iako su pomorandže i limun poznati po visokom sadržaju vitamina C, ipak postoje namirnice koje u sebi sadrže veću količinu ovog vitamina od gore pomenutog voća. Crvena paprika i paradajz su odličan izvor, zatim divlja ruža, odnosno šipurak. Da bi se obezbedila najbolja iskoristiviost vitamina C, potrebno je u iskranu ubaciti i namirnice koje sadrže puno bioflavonoida koji potpomažu njegovu sintezu u organizmu i bolju apsorpciju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading