JAK IMUNITET je moguće izgraditi uz OVE namirnice i savete

Autor: Republika

Lifestyle

26.03.2020

08:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jačanje imuniteta uz poštovanje saveta o tome kako ojačati imunitet je moguće, a nema sumnje da nam je uvek, a posebno sada - preko potrebno.

RepublikaFoto: Promo foto

Kako biste ojačali glavni odbrambeni mehanizam svog organizma, treba da uvedete nove zdrave navike, koje su ključne za jak imuni sistem. Istražili smo umesto vas i došli do nekoliko odličnih saveta za jačanje imuniteta, a saznali smo i koje su to namirnice koje su idealna hrana za jačanje imuniteta.

Saveti i navedene najbolje namirnice za jak imunitet čekaju vas u nastavku teksta!

Saveti za jačanje imuniteta koje treba da pratite

Malaksali ste, skloni  prehladama, a imate i osećaj sveukupne slabosti organizma?

Ovi simptomi pokazuju pad imuniteta, a sigurni smo da o tome koliko je imunitet značajan za celokupno zdravlje ni ne treba puno govoriti. Dovoljno je napomenuti da je jačanje imuniteta ključno za odbranu od najrazličitijih mikroorganizama, virusa, infekcija, pa tako i zdravlja celog organizma.

Evo saveta o tome kako ojačati imunitet i tako poboljšati svoje zdravlje.

RepublikaFoto: Promo foto

1. Redukovanje stresa ključno za jačanje imuniteta

Hormoni stresa mogu kompromitovati funkcionisanje imunog sistema. Zato je, za jačanje imuniteta, izuzetno važno izbegavati ga u što većoj mogućoj meri. Redukovanje stresa može se ostvariti izbegavanjem stresnih situacija, ali i uvođenjem zdravih navika, koje će istovremeno biti sjajne za jačanje imuniteta.

2. Kako ojačati imuni sistem uz redovne fizičke aktivnosti?

Vežbanje potpomaže cirkulisanje krvi, što omogućava leukocitima da “otputuju” do neželjenog mikroogranizma i izbore se sa njim.  Zato, ukoliko se pitate kako ojačati imunitet - među ključnim stvarima je uvođenje redovnih fizičkih aktivnosti!

S obzirom na trenutne okolnosti koje podrazumevaju ostajanje kod kuće u što većoj meri, sigurno želite da znate i kako praktikovati fizičke aktivnosti u ovoj situaciji.

Fizičke aktivnosti kod kuće za jači imunitet

Sa vežbama od kuće možete da krenete laganim tempom, a vremenom postavljate sve veće ciljeve. Neke vežbe za trening kod kuće su:

- Trbušnjaci
- Sklekovi
- Leđnjaci
- Iskoraci
- Čučnjevi i dr.

Postoji mnoštvo aplikacija, kao i besplatnog video materijala na Internetu, koji vas mogu pratiti kroz ovaj proces i dati vam ideje za vežbanje od kuće po vašoj meri, pa ih obavezno istražite.

RepublikaFoto: Promo foto

3. Kako ojačati imunitet izbegavanjem nezdravih navika?

Za jak imuni sistem, ključno je i da se stare, nezdrave navike svedu na minimum. To su pre svega:

- unos šećera,
- unos gaziranih pića,
- konzumiranje alkohola,
- pušenje cigareta.

Želite da prionete na jačanje imuniteta?

Krajnje je vreme da ove loše navike ostavite iza sebe!

4. Dobar san za jačanje imunog sistema

Premalo sna ili san koji nije redovan i kvalitetan (miran i dubok), su savršena podloga za slab organizam i imuni sistem. Loš san tako umnogome utiče na šansu organizma da se razboli,  a imuniteta da oslabi.

Preporučeno vreme za spavanje je od 7 do 9 časova dnevno,  a najbolje bi bilo da osim što više sna, učinite sve da on bude i što bolji i kvalitetniji.

RepublikaFoto: Promo foto

Čudotvorne namirnice za jačanje imuniteta

Veoma je važno da znate da osim pridržavanja saveta, morate voditi računa i o svojoj ishrani, te je izuzetno bitno da se svakoga dana na vašoj trpezi nađe hrana za jačanje imuniteta. Osim zdravih i izbalansiranih obroka, na jačanje imuniteta u velikoj meri utiče i izbegavanje svih onih loših navika u ishrani.

Zbog toga je bitno da imate na umu koje to namirnice za jačanje imuniteta bi trebalo svakodnevno da koristite. Imunite svih nas je trenutno na udaru, pa bi dobro bilo znati kako da ojačate imuni sistem, što će svakako biti od koristi tokom cele godine.

Pred vama su namirnice za imunitet koje će ga ojačati:

1. Beli luk - dobro poznati zaštitnik organizma

Pitate se kako ojačati imunitet?

Beli luk je bogat alicinom i sumporom, pa je više nego odlična hrana za jačanje imuniteta. Takođe je odličan prirodni antioksidans, te se stoga njegovo redovno konzumiranje preporučuje kada nam je imunitet na bilo koji način ugrožen.

2. Crvena paprika kao izuzetno bogat izvor vitamina C

Da li ste znali da je crvena paprika namirnica koja poseduje više vitamina C od bilo kog citrusa ili južnog voća?! Sada kada imate ovu informaciju, onda vam je sigurno jasno zbog čega je crvena paprika tako važna namirnica za jačanje imuniteta i zbog čega bi trebalo da postane deo vaše svakodnevne ishrane.

Ne zaboravite ni na ostačo povrće - pogotovo spanać, brokoli, kelj...

3. Đumbir - namirnica za imunitet koja je najbolja prevencija bolesti

Đumbir je začin koji je izuzetno lekovit i učinkovit kada se pitate kako ojačati imunitet prirodnim putem. Đumbir je posebno bogat gingerolom, koji mu daje karakterističnu ljutinu i specifičnu aromu, a najbolje je konzumirati ga preventivno!

4. Pečurke - hrana za imunitet koja dokazano deluje

Nema dileme da su pečurke savršene namirnice za jačanje imuniteta, posebno ako uzmemo u obzir njihova antioksidansna svojstva, kao i bogato prisustvo vitamina D i cinka, a postoje i vrste pečurki koje su bogate selenom i nijacinom (šampinjoni).

5. Jogurt za imunitet - proizvod koji podstiče jačanje imuniteta

Jogurt je jedna od namirnica koja se preporučuje za uspostavljanje normalnog rada creva i generalno digestivnog trakta, ali je važno znati da u prodavnicama možete pronaći Imlek Balans+ IMUNO jogurt za imunitet koji pomaže osnaživanje imunog sistema čoveka. Balans IMUNO proizvodi su bogati vitaminima B kompleksa, ali i vitaminom D, a brojne studije su potvrdile da nedostatak ovog vitamina u organizmu utiče negativno na imunitet.

Sada kada znate šta je najbolje za jačanje imuniteta, kao i koje su to namirnice za imunitet koje vam mogu pomoći, onda nema razloga da ne počnete sa njihovom primenom.

Jak imunitet je vaš najvažniji saveznik  i samo on vam može pomoći da se osećate snažno i sigurno u svom telu. Zbog toga je izuzetno važno da se svi kontinuirano bavimo jačanjem imunog sistema!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading