Ruke su vam suve od pranja? Dermatolog savetuje da nikako ne mažete OVO, a evo šta je pravo rešenje

Autor:

Lifestyle

19.03.2020

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako koronavirus zahteva pojačanu higijenu, tako smo počeli da peremo ruke češće nego obično, a mnogi su posegnuli i za dezinfekcionim sredstvima. Usled toga koža na rukama počinje polako da puca, javlja se suvoća i crvenilo, pa se iz dana u dan pitamo šta je rešenje?

RepublikaFoto: Photo by Curology on Unsplash
Foto ilustracija

- Problem sa preteranjim pranjem ruku je to što one mogu da se isuše, upale i da počnu da vas svrbe. To se dešava mnogima u poslednjih nekoliko dana – pacijenti koji mi dolaze žale se na suvu i ispucalu kožu ruku koja ih svrbi – izjavo je osnivač njujorške ordinacije "Washington Square Dermatology" Sejmer Džejber i dodao da svi treba da se pridržavaju saveta američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti i da peru ruke sapunom i vodom bar 20 sekundi.

Da biste sprečili ovakva oštećenja kože, možete početi da koristite sapun bez mirisa, koji sadrži manje sastojaka koji iritiraju kožu. Osim toga, on preporučuje da koristite hidratantnu kremu posle svakog pranja ruku ili mast, dok bi losione trebalo da izbegavate, jer su oni ređi i često sadrže alkohol.

 

- Losioni nisu loš izbor, ali su kreme i masti bolje i gušće. Vazelin, je na primer, mast, i on dobro obavlja posao – savetuje Džejber i predlaže da izbegavate proizvode sa mirisima.

Ukoliko vas ruke svrbe ili krvare zbog suvoće, treba da ih namažete vazelinom i da stavite pamučne rukavice na njih pre spavanja. Ujutru će vam ruke biti oporavljene.

Ako vam ni ovo ne pomogne, verovatno je vreme da posetite dermatologa.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading