Malaksali ste i nije vam ni do čega? Ruski lekari su pronašli idealno rešenje koje briše umor za tili čas

Autor:

Lifestyle

13.03.2020

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovih dana se baš osećate umorno, neispavano, bezvoljno... Postoji mogućnost da vas je već stigao prolećni umor! Javlja se na prelazu zime u proleće, a svetska istraživanja pokazuju da simptome početkom proleća oseća svaki drugi čovek.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto ilustracija

Ne smatra se bolešću, ali ga prate različiti fizički i psihički simptomi, a najčešće se javlja manjak energije.

NEDOSTATAK HORMONA SREĆE

Stručnjaci objašnjavaju da se naše telo u proleće suočava sa prilagođavanjem novim uslovima, te da se umor javlja kao posledica zimskog načina ishrane i smanjenog nivoa serotonina, koji nas inače održava u dobrom raspoloženju. U nekim slučajevima prolećna malaksalost nastaje i zbog problema sa niskim pritiskom.

 

 

Kako da vratite raspoloženje

  • ZELENI ČAJ Osim što pomaže pri mršavljenju, ima i aminokiselinu teanin, poznatu i kao hormon sreće. Ovaj čaj će vas opustiti i istovremeno poboljšati koncentraciju, a onda ćete imati dovoljno energije za produktivan i kreativan ostatak dana.
  • ČISTA GOVEDINA Gvožđe je vrlo bitno jer snabdeva telo kiseonikom, te tako stvara energiju. Govedina je odličan izvor ovog minerala, pa se preporučuje u ishrani tri puta nedeljno.
  • ČOKOLADA Tamna čokolada (ona s visokim udelom kakaoa) poboljšaće funkciju mozga. Ona je bogata taninom i teobrominom, koji daju energiju. Kad se osećate umorno, napravite toplu čokoladu s malo cimeta i vanile i u trenutku će vam se popraviti raspoloženje.

Da biste se izborili sa umorom, ruski lekari za početak preporučuju promenu režima ishrane i savetuju da se u obroku kombinuju tri ključne komponente - povrće, belančevine i ugljeni hidrati.

- Ako želite da imate više energije, onda bi belančevine, masti i ugljeni hidrati trebalo da budu zastupljeni u ishrani u određenim proporcijama. Podelite tanjir na tri dela. U prvom delu treba da bude sveže povrće (koje sadrži vitamine i vlaknaste materije), u drugom delu izvori belančevina (piletina, riba, mladi sir, govedina), a u trećem ugljeni hidrati (musli, hleb, testenine, krompir) - savetuje dijetolog Igor Judin i dodaje da ćete, ako se pridržavate ovog principa, imati pravilnu ishranu protiv prolećnog zamora, ali dovoljno kaloričnu i bogatu vitaminima, koja daje potrebnu energiju.

 

 

* Čaj za buđenje

Deset grama suvog korena jagorčevine, 10 g cvetova majčine dušice i 10 g anisa (može i bez nje) preliti vrelom vodom. Popiti dnevno šolju čaja, ali ne pred spavanje

* Za energiju

Pomešati po 50 g cveta jagorčevine i zovinih cvetića, pa dodati po 15 g koprivinog lista i korena maslačka. Mešavina se prelije sa dva decilitra ključale vode. Poklopiti i procediti posle tri-četiri minuta. Čaj može da se pije tri puta dnevno

* Za opuštanje

Dve kašike mladih iglica jele preliti sa dva decilitra prokuvane vode i poklopiti. Posle 10 minuta procediti napitak, dodati med i popiti

* Med

Svako jutro trebalo bi uzimati po kašičicu meda. Med se može pomešati i sa malo limuna ili ekstraktom cvetova, kao što je kamilica.

Ruski stručnjaci tvrde i da kontakt sa vodom obnavlja energiju. Redovno plivanje u bazenu, uz korišćenje saune, dobitna je kombinacija za borbu protiv prolećnog umora. Ko nema mogućnosti da ode na bazen, može se opustiti u kadi, koju je napunio toplom vodom i dodao morsku so ili čajeve od lekovitog bilja.

RepublikaFoto: pixabay.com

NE PRETERUJTE S VITAMINIMA

Od velike pomoći može da bude i često tuširanje. Možete isprobati rusku metodu koja poboljšava cirkulaciju i vraća energiju - naizmenično tuširanje hladnom i toplom vodom. Vodite računa da prelazi ne budu nagli i da se hladnom vodom tuširate postepeno, od stopala nagore.

Kod iscrpljenosti pomažu i vitamini grupe B i vitamin C. Međutim, lekari iz Rusije ističu i da to ne znači da treba da pijete ogromne količine ovih vitamina jer to neće poboljšati vaš imuni sistem, nego će ga, naprotiv, blokirati.

Preporuka je da se krene sa malim dozama vitamina i da se u ishranu uključi sveže voće i povrće.

JAGORČEVINA ZA DOBRO JUTRO

Prolećnoj depresiji se u Rusiji pridaje velika pažnja i većina ljudi dobro zna kako da probudi svoj organizam. Jagorčevina je jedan od prvih vesnika proleća. Mladi listovi koriste se za salatu, a osušen koren se u tradicionalnoj medicini koristi kao sirup koji ubrzava izbacivanje sekreta i sluzi iz grla i pluća. U ruskoj narodnoj medicini se čajevi od jagorčevine koriste za lečenje nesanice, glavobolje i razdražljivosti. Čaj od jagorčevine je prvi napitak koji treba popiti da bi se pročistio organizam. Drugi korak je doručak sa žitaricama. Kafu bi trebalo izbegavati ili makar smanjiti njen unos ili je zameniti čajevima jer će biljke blagotvorno delovati na buđenje i opuštanje organizma.

 


 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading