Veruje se da čaj od ove biljke leči mnoge bolesti - sveto drvo ima blagotvorno dejstvo!

Autor:

Lifestyle

26.02.2020

17:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nekada je bila sveto drvo Slovena, u njihovim šumama su živeli, pod njima vršili obrede i verovali da ih čuva od zla i uroka! Lipa je, osim što božanstveno miriše, odavno poznata i u narodnoj medicini po lekovitim svojstvima za mnoge zdravstvene tegobe.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Zbog umirujućeg efekta koji ima, nezaobilazno je prirodno sredstvo za smirivanje i opuštanje nervnog sistema, nesanicu, jača odbrambenu snagu organizma, blagotvorno deluje na kardiovaskularni sistem, a koristi se i kod povišene temperature.

- Svima, pa čak i deci od sedam godina, uveče treba davati čajeve od lipe, nane, matičnjaka i žalfije. Ovi čajevi jačaju imunitet, eliminišu spazme sitnih krvnih sudova, prirodnim putem čiste sluzokožu.

Osim toga, cvet lipe spasava od nedostatka kiseonika, blago umiruje i omogućava prijatan san - savetuje dr Jelena Korsun, doktor medicinskih nauka, docent na katedri za fitoterapiju moskovskog univerziteta RUDN.

ŠTA SVE LEČI ČAJ OD LIPE

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

snižava visok krvni pritisak

- leči prehlade i bolesti disajnih organa

- ublažava bolove kod mokrenja

- pospešuje izlučivanje znoja i mokraće

- odstranjuje toksine iz organizma

- čisti krv i bubrege

- sprečava stvaranje ugrušaka

- podstiče protok žuči i rad jetre

- pomaže u lečenju anemije

- ublažava umor

- smanjuje nervnu napetost

- leči nesanicu

- ublažava grčeve

- podstiče cirkulaciju

Cvet lipe je izuzetno vredan jer sadrži tanine, etarsko ulje, sluz, vitamin C, šećer, vosak, manitol, flavonoide... dok je list izuzetno bogat kalcijumom.

Aromatični lipov cvet najčešće se koristi za čajeve koji, zahvaljujući delotvornim sastojcima, pomažu u lečenju prehlade i bolesti disajnih organa, protiv znojenja, grčeva i za umirivanje bolova...

Pomaže u lečenju prehlade i bolesti disajnih organa, protiv znojenja, grčeva i umiruje bolove...

Podugačkom spisku lekovitih dejstava treba dodati i da pospešuje apetit, odstranjuje toksine iz organizma, čisti krv i bubrege, sprečava stvaranje ugrušaka, pomaže u lečenju anemije...

A ako se koristi kao oblog, čaj od lipe ima blagotvoran uticaj na iritiranu kožu, opekotine, rane i čireve, dok se umivanjem tonira i podmlađuje koža lica.

OBLOG ZA OPEKOTINE I RANE

Popariti 100 g cveta ili lista lipe u litar ključale vode. Čaj poklopiti i ostaviti da odstoji tri sata. Potom čaj procediti i koristiti kao oblog. Zimi, kada nema lista i cveta, može se upotrebiti i mlada kora. Isecka se 100 g kore i to se kuva jedan sat. Potom ostaviti tri sata da odstoji i nakon toga procediti i upotrebiti kao oblog.

ZA DOBAR SAN

Kuvajte litar vode dok ne počne da kipi. Kipućom vodom prelijte 10-20 g cveta lipe i ostavite da odstoji pet-10 minuta, pa procedite. Čaj se pije tri puta dnevno po šoljica, a ostatak tokom dana umesto vode.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

ČISTI I OBNAVLJA JETRU

Osobama koje imaju problem sa jetrom stručnjaci preporučuju napitak od unutrašnjeg dela kore lipe. Ovaj čaj pospešuje lučenje i protok žuči kroz jetru, koja se na taj način čisti i obnavlja.

Priprema se tako što se 30-40 g sitno iseckane lipove kore prelije litrom vode i kuva dok tečnost ne ispari do pola. Procediti i popiti u toku dva dana.

ZA JAČI IMUNITET

Pomešati po 25 g šipka i cvetova lipe i po 15 g pomorandžine kore i cvetova zove, pa tri kašike mešavine preliti sa pola litra proključale vode. Ostaviti poklopljeno da odstoji 10 minuta, pa procediti. Piti dve-tri šolje zagrejanog čaja dnevno.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da se, uprkos lekovitim svojstvima, čaj ne sme dugotrajno konzumirati jer može da ošteti srce.

Ne preporučuje se ljudima koji su imali moždani udar i piju lekove protiv stvaranja tromba, za regulaciju krvnog pritiska i za srce.

Trudnice i dojilje bi trebalo da piju umerenu količinu ovog čaja, ali najbolje bi bilo da se posavetuju sa lekarom.

Lipa se bere čim počne da cveta jer precvetala nema nikakvu vrednost. Treba voditi računa da se cvet bere po suvom i lepom vremenu i sa prirepkom. Cvetovi se suše u hladu na prozračnom mestu.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading