Ovo su pojave koje ukazuju da unosite previše soli: Hitno prestanite sa ovom izuzetno lošom navikom!

Autor:

Lifestyle

18.02.2020

17:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema brojnim istraživanjima koja su ispitivala navike ljudi u ishrani, utvrđeno je da tokom dana jedemo gotovo tri puta više soli nego što nam je potrebno.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Problemi sa bubrezima

Natrijum utiče i na funkciju bubrega, a previše soli i natrijuma uzrokuje stvaranje bubrežnog kamenca. Stručnjaci kažu da bi osobe koje imaju problema sa bubrezima unos soli trebale ograničiti na maksimalno jednu malu kašičicu dnevno, a ukoliko su u ptianju teži problemi, količina bi trebalo da bude još manja.

Osećate se natečeno i naduto

Samo jedan dan pivušenog unosa soli može uzrokovati edem kod osoba koje imaju usporen organizam ili zdravstvene probleme. Edem je oticanje tkiva koje nastaje zbog nakupljanja tečnosti, a njega izaziva preveliki unos natrijuma koji se nalazi u soli.

 

 

Često ste žedni

Hrana sa visokim sadržajem natrijuma (čips, umaci, pice i slično) uticaće na balans u vašem organizmu i učiniti vas žednima. Kada jedete ovakve namirnice pokušajte popiti što više vode kako biste organizmu dali ono za čime žudi u tom trenutku. Ako ne moćete da obuzdate osećaj žeđi, onda potražite savet  lekara jer je to jedan od tihih simptoma dijabetesa.

Visok pritisak

Preveliki unos soli loše utiče na zdravlje srca i krvnih sudova, a jedna od posledica je i povišeni krvni pritisak zbog nauršenog odnosa kalijuma i natrijuma u organizmu.

 

 

Stručnjaci savetuju da dnevni unos soli treba ograničiti na 5 grama, ili jednu kafenu kašičicu. Da bi ste izbegli opasnosti od prevelikog unosa natrijuma, najbolje je da hranu solite prstima, tako ćete lakše kontrolisati količinu koju dodajete.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading