Upala desni ukazuje na pojavu moždanog udara

Autor:

Lifestyle

18.02.2020

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bolne, natečene desni, koje su osetljive na hladno piće ili toplu hranu, mogu da ukažu na rizik od pojave moždanog udara - tvrde naučnici sa medicinskog fakulteta univerziteta u Južnoj Karolini.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Prema najnovijem istraživanju koje je sprovedeno na ovoj uglednoj naučnoj ustanovi, bolesti zubnih desni mogu dovesti do moždanog udara usled upalnih procesa koji se odvijaju u ustima.

U studiji je učestvovalo 265 ispitanika koji su imali oštećene desni, i čijom detaljnom analizom je potvrđena povezanost između ovog upalnog procesa i pojave moždanog udara. Ono što je istraživačima posebno privuklo pažnju, jeste činjenica da nakon tretmana bolesti desni, rizik od moždanog udara je počeo da se smanjuje prema svim parametrima.

Naučnici su zaključili da redovna dentalna higijena i poseta stomatologu mogu značajno umanjiti rizik.

U studiji se objašnjava da pokvareni zubi i upalni procesi u ustima stvaraju bakterije čiji toksini lako dolaze u krvotok. Ranijim istraživanjima nad pacijentima koji su doživeli srčani udar, utvrđeno je prisustvo toksina u arterijama koji potiču od bakterija koje se razvijaju u ustima. Kod moždanog udara, bakterije iz usta mogu lako dospeti do vilične kosti, a nakon toga se razvijati na lobanji (kosti čaure), odakle prelaze na mozak i dovode do fatalnih posledica.

U ustima postoji oko 700 vrsta različitih mikroorganizma od kojih su neki dobri, a neki mogu izazvati veliku štetu po zdravlje. Svi ljudi imaju ove mikroorganizme, samo što se oni opasni razvijaju usled nezdravih navika i loše higijene.

Istraživači sa univerziteta Južna Karolina savetuju da prilikom održavanja zuba pored paste redovno koristite i konac za čišćenje kako bi ste sprečili razvoj bakterija. Takođe, veoma je važno da redovno kontrolišete zdravlje kod stomatologa jer i najmanji kvar može pokrenuti razmnožavanje opasnih bakterija.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading