Nauka potvrdila: OVAJ čaj smanjuje rizik od srčanog udara

Autor:

Lifestyle

05.02.2020

16:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srčani udar nastaje usled poremećaja cirkulacije kada srce ne dobija dovoljno krvi. Ovo je jedna od najčešćih bolesti sa smrtnim ishodom u razvijenim zemljama, kao i u zemljama u razvoju.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, pojavi srčanog udara najviše doprinosi neaktivan životni stil, nezdrava ishrana koja je zasnovana na crvenom mesu, pušenje, alkohol, u suštini sve ono što dovodi do povećanja nivoa holesterola, koji sprečava krv da u punom kapacitetu snabdeva srce.

Zbog ovoga su mnogi naučnici svoju pažnju posvetili otkrivanju namirnice koja doprinosi "otvaranju" krvnih sudova i čija konzumacija doprinosi pojačavanju cirkulacije.

Prema istraživanjima koje su sproveli Svetska zdravstvena organizacija i Centar za istraživanje srca, otkriveno je da zeleni čaj predstavlja napitak koji dovodi do smanjenja rizika od srčanog udara za čak 31 odsto.

 

 

Na osnovu studije koja je sprovedena u Japanu, u čijoj se kulturi zeleni čaj konzumira u velikim količinama, zaključeno je da: 22 odsto muškaraca koji konzumiraju zeleni čaj, kao i 31 procenat žena, imaju manje šanse da dožive srčani udar od osoba koje ne piju ovaj napitak.

Nutricionistkinja Džo Levin pojašnjava da se ovo dešava usled velikog prisustva zaštitnih polifenola u zelenom čaju. 

RepublikaFoto: pixabay.com
Konzumacija zelenog čaja značajno smanjuje rizik od srčanog udara i revitalizuje krvne sudove

- Ovi antioksidansi, od kojih su najjači katehini i epigalokatehini, imaju blagotvorno dejstvo na krvne sudove. Antioksidanski sprečavaju oksidaciju masnih ćelija u krvnim sudovima i ne dozvoljavaju da se stvaraju čepovi koji mogu da zapreče put krvi ka srcu - pojašnjava Levin za britanski Ekspres.

 

 

Ova ugledna nutricionistkinja dodaje i da je veoma važno pravilno skuvati zeleni čaj kako se ne bi izgubila sva njegova lekovita svojstva. 

Proključalu vodu treba najpre pustiti da se ohladi nekoliko minuta, pa tek onda preliti šolju u kojoj se nalazi čaj. Šolju treba poklopiti i ostaviti tako desetak minuta. Nakon toga možete konzumirati čaj, objašnjava Levin.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Ljilja

05.02.2020 22:40

Poštovani, moj suprug ima holesterol oko mimimma i pije nekoliko šolja zelenog čaja u toku dana više od deset godina pa je 2018. preživeo srčani udar