Revolucionarno otkriće: Veliki korak ka univerzalnom leku za rak

Autor:

Lifestyle

27.01.2020

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ugledni britanski univerzitet objavio je istraživanje u kojem tvrde da su na pragu da pronađu univerzalnu terapiju za sve vrste kancera. Naime, naučnici ističu kako su otkrili metodu kojom ubijaju ćelije raka koje napadaju telo.

RepublikaFoto: pixabay.com
Naučnici smatraju da telo može da se programira kako bi napalo ćelije raka

Ovo istraživanje, objavljeno u uglednom naučnom časopisu "Nature Immunology", do sada nije bilo testirano na pacijentima, ali istraživači tvrde kako "ima ogroman potencijal". Usprkos činjenici da je njihov rad još u ranoj fazi, poručuju kako se radi o otkriću koje može da da ogroman doprinos u borbi protiv ove opake bolesti.

Ključ leži u imunitetu

Imunološki sistem je prirodna odbrana našeg tela od infekcija koja takođe napada i ćelije raka. Međutim, kada tumor napada telo, naš sistem odbrane se zbuni i ne zna kako da reaguje. Upravo zbog toga, ovo otkriće se čini veoma važnim.

 

 

Naučnici koji se bave ovim problemom, već dugo vremena su tražili neotkrivene načine na koji imunitet prirodno napada tumore. U toj potrazi otkrili su T-ćelije (T-limfocite) u krvi. To su imunološke ćelije koje mogu da skeniraju telo i procene gde postoji pretnja našem zdravlju koju treba otkloniti. One bi mogle da budu iskorišćene za "napad" na razne vrste tumora.

- Postoji šansa da bismo na taj način mogli da lečimo sve pacijente obolele od raka. Do sada niko nije uvideo da je to moguće, otkriti sveobuhvatnu terapiju u kojoj bi jedna vrsta T-ćelija bila u stanju da uništi više vrsta raka - izjavio je profesor Endrju Sevel za BBC.

Značaj ovog otkrića

Lečenje raka T-ćelijama već postoji i razvoj imunološke terapije tumora jedan je od najznačajnijih doprinosa u borbi s tim smrtonosnim bolestima. Najpoznatiji primer je CAR-T - personalizovana terapija koja se temelji na genetskoj modifikaciji imunoloških ćelija pacijenta kako bi mogle prepoznati i napadati tumore.

CAR-T je ostvario zapanjujuće rezultate u nekim slučajevima - pacijentima koji su se nalazili na korak do smrti bolest je dovedena do kompletne remisije.

Ova terapija je vrlo specifična i funkcioniše u ograničenom broju vrsta raka gde postoji jasna meta i put T-ćelijama do onih koje su bolesne. Takođe, ova vrsta lečenja nije se pokazala uspešnom u borbi sa vrstama raka koji formiraju tumore, nego samo protiv zloćudnih bolesti krvi poput leukemije.

Kako funkcioniše terapija

T-ćelije na svojoj površini imaju "receptore" koje im pružaju mogućnost da "skeniraju" telo na hemijskom nivou. Tim naučnika iz Kardifa otkrio je vrstu T-ćelije i njen receptor koji u laboratorijskim uslovima ima sposobnost da pronađe i ubije široki spektar ćelija raka uključujući one na plućima, koži, debelom crevu, prostati, jajnicima, bubrezima i maternici.

 

 

Ono što je ključno, tokom tog postupka, tkiva koja nisu zahvaćena tumorom, bila su netaknuta. Ali, kako celokupni mehanizam funkcioniše, za sada nije poznato.

Kako bi izgledala praksa 

Lečenje bi započelo uzimanjem uzorka krvi od pacijenta. Njegove T-ćelije bi se uzele i genetski modifikovale te tako reprogramirale kako bi napravile receptor kojim bi otkrivale rak. Takve, "unapređene" ćelije bi se u velikim količinama "uzgajale" u laboratoriji i potom ubrizgavale u pacijenta.

Isti takav postupak koristi se i u CAR-T terapijama. Ipak, ova metoda za sada nije testirana na ljudima, ali kod životinja je dala pozitivne rezultate u borbi protiv tumora.

- Mi smo prvi koji smo opisali T-ćeliju koja pronalazi MR1 u ćelijama raka. To niko nikada nije napravio - zaključio je naučnik Geri Dolton u izjavi za BBC.

Mediji ipak prenose kako je ovaj specifični receptor T-ćelije u interakciji s molekulom nazvanim MR1, koji se nalazi na površini svake ćelije u našem telu. Smatra se kako upravo MR1 imunološkom sistemu javlja da se u nekoj ćeliji napadnutoj rakom nešto događa.

Stručnjaci navode kako ovo otkriće ima izuzetan značaj i da pomaže naučnicima da na jedan nov način razumeju kako ćelije tumora napadaju telo, što je jako važno jer takva saznanja razvijaju efikasnije metode borbe protiv ove opake bolesti.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Pedja20

16.02.2020 20:12

B limfociti obelezavaju antigene tj.celije ubice a T limfociti poto stupaju u akciju ali ako je neprijatelj brojniji nazalost gube bitku.