Lak način da sprečite hrkanje: Metode ruske narodne medicine za miran san

Autor:

Lifestyle

24.01.2020

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrkanje je često neprijatan problem, pre svega za one koji spavaju neposredno do osobe koja hrče. Donedavno se ovaj problem smatrao samo neprijatnim, ali bezopasnim. Danas, nakon brojnih istraživanja, došlo se do saznanja da je hrkanje zapravo bolest, gde bukvalno dolazi do gubitka daha, a da se najčešće dešava dok osoba spava na leđima.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Ova bolest je prilično česta: u proseku je ima oko tri odsto svetske populacije. Kod muškaraca to se dešava 10 puta češće. Apnea se javlja različitim intenzitetom. Pacijentov nivo kiseonika u krvi pada i krvni pritisak se povećava do jutra. Tako dolazi do sledećih komplikacija: infarkt miokarda, moždani udar, arterijska hipertenzija - upozorava ruski otorinolaringolog Kočetkov Pjotr Aleksandrovič.

Kako kaže, ova bolest najčešće pogađa osobe između 40 i 60 godina i pacijente sa povećanom telesnom težinom. Zato je jedan metod lečenja hrkanja upravo gubitak težine kod gojaznih pacijenata.

- Treba izbegavati korišćenje tableta za spavanje jer one pogoršavaju bolest. Takođe, hrkanje se javlja tokom spavanja u leđnom položaju. Ako obratite pažnju, videćete da nijedna životinja tako ne spava. Zbog toga osoba koja hrče treba da se navikne na spavanje na bočnoj strani ili na stomaku jer je to prirodnije. Obroci i alkohol zabranjeni su tri sata pre spavanja - savetuje ovaj čuveni ruski lekar.

Moguće komplikacije su infarkt miokarda, moždani udar, arterijska hipertenzija, upozorava dr Kočetkov Pjotr Aleksandrovič

Ipak, ponekad ni promena načina života i ukidanje loših navika ne mogu da pomognu, te je rešenje hirurška intervencija. Hirurški tretman hrkanja uključuje više različitih operativnih metoda i tehnika sa tendencijom rešavanja opstrukcije gornjih vazdušnih puteva na nivou od nosa do traheje.

GLASOVNE VEŽBE I RECEPT S KUPUSOM

U ruskoj narodnoj medicini postoji mnoštvo lekova protiv hrkanja. Kako prenosi ruski portal Ayzdorov.ru, jedan od najstarijih je recept sa kupusovim sokom. Svako veče treba pripremiti čašu kupusovog soka, pomešati je sa kašikom meda i popiti pre spavanja. Tu su i svakodnevne vežbe za jačanje mišića ždrela. Sastoje se od toga da ponavljate slovo i od 20 do 30 puta, dva-tri puta dnevno. Pritom, važno je izgovaranja raditi s naporom, sa napetim mišićima ždrela, kao da pevate.

Vežbu treba praktikovati do mesec dana, nakon čega bi hrkanje trebalo da prestane ili da se značajno umanji.

Takođe, narodna medicina vam može pomoći da zaspite i provedete noć bez buđenja partnera. Ruski lekar donosi neke recepte iz prirode zahvaljujući kojima ćete prodisati i spasti se ove prave noćne more.

RECEPTI NARODNE RUSKE MEDICINE

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

ŽALFIJA

Osim njenih blagotvornih uticaja na krvni pritisak i nivo šećera u krvi, žalfija je biljka koja ima i antiupalna dejstva. Uzmite šaku listova žalfije, jabukovo sirće (nekoliko kafenih kašičica) i peškir. Skuvajte vodu, stavite lišće u nju, nagnite se i pokrijte glavu peškirom i udišite. Dodajte malo jabukovog sirćeta.

ĐUMBIR

RepublikaFoto: pixabay.com
Đumbir

Potrebno vam je nekoliko komada svežeg đumbira, velika šolja vode i nekoliko kašičica meda. Operite i nasecite đumbir, sipajte ga u posudu za kuvanje i dodajte vodu. Kuvajte tri, četiri minuta, skinite sa vatre, prekrijte nečim i ostavite da odstoji pet minuta. Nakon toga dodajte med, dobro promešajte i popijte. Pijte od tri do četiri puta dnevno.

BELI LUK

Za ljutu hranu se veruje da može da pomogne u slučaju hrkanja, verovatno zato što takve namirnice suše nazalne kanale i smanjuju nagomilavanje sluzi, koja kasnije može da blokira sinuse. Zato jedite beli luk neposredno pred spavanje.

ČAJ OD KOPRIVE

RepublikaFoto: pixabay.com
Kopriva

Ako odlučite da pijete čaj od koprive i njime prekinete hrkanje, sve što vam je potrebno je jedna kašičica suvih listova koprive i šolja tople vode. U džezvu stavite koprivu, prelijte prokuvanom vodom, ostavite da stoji pet minuta i odmah nakon toga popijte čaj. Tri ovakva čaja dnevno će vam biti od velike pomoći.

MASLINOVO ULJE

Ovo ulje pomaže u mnogo čemu i može vas, takođe, rešiti i hrkanja. Sve što vam je potrebno u ovom slučaju je kafena kašičica do dve maslinovog ulja. Kada ovo uradite, tkivo koje ometa protok vazduha i izaziva hrkanje biće vlažnije i neće biti toliko trenja ni nezgodnog zvuka hrkanja. Zato uzmite nekoliko kašičica maslinovog ulja i to ponavljajte neko vreme svake večeri pred spavanje.

Vežbe protiv hrkanja

Da biste se izboriti sa hrkanjem, pomoći će i sledeće vežbe, koje su, pre svega, usmerene na jačanje mišića nazofarinksa:

- Sa napetim mišićima vrata i nazofarinksa pokušavajte izgovarati zvuk "I-i-i" kao da pevate. Ovu vežbu treba raditi od dva do tri puta dnevno po 30 puta.

- Odlično pomaže i kretanje vilice napred - nazad po 30 puta, od dva do tri puta dnevno.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Saveti

- Spavajte na strani

Kada spavate na leđima, vaš jezik pada unazad, što dovodi do hrkanja. Ovo možete rešiti na jednostavan način tako što ćete se okrenuti ili reći osobi koja hrče da uradi isto.

- Pokušajte da smršate

Ako imate višak kilograma, to može dovesti do lošeg prolaska kiseonika, pa se tako javlja hrkanje. To je razlog zbog kojeg gojazni ljudi više hrču od mršavijih.

- Ispraznite nos pred spavanje

Hrkanje se postiže samo ako dišete na usta. Zbog toga morate koristiti nos za disanje u toku noći. Dobro očistite nos kako se u toku noći ne bi zapušio. Tako ćete tokom čitave noći disati na nos i nećete hrkati.

- Očistite kuću

Alergije takođe mogu da budu uzročnik hrkanja, a alergija na prašinu je najčešći oblik. Dakle, pokušajte da očistite kuću i da vidite da li će hrkanje prestati. Ako prestane, onda sve što treba da radite je da brišete prašinu svakog dana.

- Pazite šta jedete

Ovo je veoma važno ako želite da prestanete da hrčete. Ako jedete tešku hranu i pijete alkohol, verovatno ćete hrkati. Alkohol opušta mišiće, pa će vaše grlo tako verovatno početi da hrče.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading