Vrste zimskih alergija i kako se izboriti sa njima

Autor: zenskimagazin.rs, Republika

Lifestyle

18.01.2020

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tokom zime nema toliko polena i trave koji su glavni alergeni, ali to, nažalost, ne znači da nema i alergijskih reakcija. Evo na šta da obratite pažnju i čega bi trebalo da se čuvate.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Prašina u domaćinstvu, vlaga i vunena odeća mogu izazvati alergijsku reakciju.

Varijabilne temperature

Suv i hladan vazduh negativno deluje na kožu, iritirajući je. U određenim slučajevima čak se može razviti i hladna urtikarija, koja uglavnom ima hronični tok. Bolest može biti i nasledna i stečena. Standardni antihistaminički tretmani možda neće pružiti željeno olakšanje, zato pokušajte da smanjite kontakt sa prehladom da biste ublažili simptome.

Da biste smanjili vreme provedeno na ulici, zaštitite kožu što je više moguće, pokrijte otvorene delove tela odećom, stavite kapu, prekrijte nos i usta maramom pre nego što izađete napolju. Uz kolinergičku urtikaru, telo takođe reaguje na znoj. Izbegavajte pregrevanje, oblačite se prema vremenskim prilikama i nosite pamučno donje rublje u slučaju intenzivnih fizičkih napora.

RepublikaFoto: www.pexels.com
Foto: Ilustracija

Stres

U zimskom periodu često radimo više i manje se opuštamo. Velika izloženost stresu može takođe izazvati pogoršanja urtikarije, atopijskog dermatitisa ili bronhijalne astme. U hladnoj sezoni je posebno važno posvetiti veliku pažnju režimu dana, pokušati se opustiti, spavati noću i dobiti pozitivne emocije. Jednako je važno jesti racionalno, uzimajući dovoljno vitamina i minerala, jer nedostatak gvožđa, vitamina B12 i folne kiseline može uticati na razvoj urtikarije. Manjak vitamina D, A i E takođe može pogoršati stanje kože i negativno uticati na tok kožnih alergijskih bolesti.

Vuna

Zimi oblačimo odeću od vune i krzna. Kod nekih ljudi, posebno onih koji su alergični na životinje, može se javiti reakcija na materijale od kojih se izrađuje odeća. Ponekad simptome izazivaju hemijska jedinjenja (formaldehid, boje), koja koriste proizvođači. U ovom slučaju, potrebno je promeniti odeću od materijala koji izazivaju alergijsku reakciju na hipoalergene.

Prašina

Alergija na prašinu je celogodišnja bolest. Manifestuje se uglavnom reakcijama disajnih puteva (alergijski rinitis, bronhijalna astma). Zimi se alergija lako meša sa akutnom respiratornom bolešću, jer se pogoršanje često podudara sa početkom zime. Upravo su u ovom trenutku naše kuće suve i tople, što stvara odlične uslove za grinje u kućnoj prašini. Omiljena mesta njihovog boravka jesu tepisi, prekrivači, zavese, meke igračke, posteljina, dušeci, sofe i fotelje.

Za borbu protiv ove vrste alergije nema dovoljno lekova koje je propisao alergolog, potrebno je stalno održavati hipoalergenski život kod kuće. Ovo nije samo vlažno čišćenje jednom nedeljno, već i odbacivanje tepiha, zavesa i otvorenih polica za knjige. Jastuci i ćebad treba da budu sintetički. U stanu su potrebni ovlaživači vazduha i prečišćivači vazduha.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Urtikarija se može pojaviti zbog zaraznih bolesti, izloženosti niskim temperaturama ili pregrejavanju. Prognoza urtikarije koja je izazvana virusnim infekcijama je generalno povoljna. Oporavak nastupa u roku od nekoliko nedelja. Antihistaminici pomažu dobro.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading