GUBITE KOSU?! Ovo su razlozi zašto se to dešava i šta možete da uradite

Autor:

Lifestyle

07.01.2020

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Opadanje kose je vrlo neprijatan problem za svakog pojedinca, naročito zato jer ne postoji univerzalno rešenje kako bi se gubljenje vlasi zaustavilo. Međutim, postoji nekoliko razloga zbog kog se javlja ovaj problem i na osnovu toga može da se primeni određena terrapija kako bi se kosa sačuvala.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto:Ilustracija

Kosa se sastoji od 150.000 vlasi, a gubitak više od 100 vlasi dnevno predstavlja ozbiljan problem sa kojim bi ste se trebalo detaljnije pozabaviti. Kako ćete da reagujete u slučaju opadanja kose zavisi od toga šta je uzrok ove pojave.

1. Genetika

Ovaj problem naročito je karakterističan za muškarce. Oni koji imaju bliskog srodnika, ili roditelja koji ima problem sa gubitkom kose, mogu da očekuju da će u jednom trenutku i sami da se suoče sa ćelavošću.

Rešenje da sačuvate svoju kosu nema. Jednostavno, u raspodeli karata dobili ste lošu kombinaciju koja vam donosi loš koren dlake i morate da se pomirite sa tim.

 

Uprkos svemu, postoji par trikova koje možete da primenite. Ukoliko primetite da gubite kosu, s vremena, na vreme, obrijte glavu. Nakon ovoga nova kosa koja izraste biće jača. Nosite kosu dok dlaka ponovo ne oslabi, pa onda ponovo obrijte glavu. Na taj način možete sprečiti da ćelavost zahvati veći obim glave.

 

Sa druge strane, možete i redovno brijati glavu što vam može dati muževniji izgled. Brojne studije su potvrdile da muškarci bez kose privlače naročitu pažnju kod ženske populacije.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto:Ilustracija

2. Hormonski poremećaj

Gubitak kose kod žena često je izazavan disbalansom hormona u organizmu. Ovo se naročito javalja za vreme trudnoće, nakon porođaja i tokom menopauze.
Ukoliko primećujete da vam opada veliki broj vlasi sa glave, hitno posetite lekara i uradite neophodne analize. 

 

3. Dijabetes i kožna oboljenja

Kada se pojavi kosa na jastuku nakon spavanja, ili ostaje u ruci tokom tuširanja, obavezno je da proverite šećer, kao i da posetite dermatologa.
Ispitajte detaljno da li postoji neki problem sa vašom kožom što dovodi do gubitka kose. Takođe pregledajte i kožu glave i ustanovite da li je sve u redu.
Ukoliko je neki od ovih uzroka problem, terapija kojom lečite osnovnu bolest zaustviće gubitak kose i time ćete se rešiti ovog neprijatnog problema.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto:Ilustracija

4. Stres

Stres je najveći neprijatelj kose. Usled jake napetosti koje proživljava telo, dlaka i njen koren slabe što dovodi do pojave ćelavosti.

Ukoliko ste napeti i pod stalnim pritiskom, nađite način da se opustite. Meditacija, uživanje uz laganu muziku, prijatan razgovor sa dragim osobama može doprineti da se telo relaksira i time sačuvate vašu kosu.

 

Odredite sebi vreme za opuštanje kada ćete zaboraviti na sve obaveze i brige koje vas muče i gledajte da to bude što češće.

5. Drastične dijete

Odlučili ste da smršate i svoju ishranu ste sveli na minimum. Time ste učinili vrlo loše delo po vašu kosu. Vlasima na glavi, naročito korenu, su potrebne hranljive materije kako bi se održale i bile otporne na uticaje koje dolaze iz spoljne sredine (kiša, vetar, sunce).

Ukoliko tokom redukovanog režima ishrane primetite da gubite kosu, najbolje je da se konsultujete sa nutricionistom i u ishranu ubacite namirnice bogate cinkom. 

Cink možete naći u žumancetu, nemasnom mesu i jezgrastom voću.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto:Ilustracija

Čak i ako ne držite dijetu pravilna ishrana može vam pomoći da sprečite pojavu opadanja kose. Zato je dobro da izbegavate previše masnu hranu, fast food, slatkiše i hranu bogate šećerima. Ubacite što više povrća i naročito voća. Voće deluje blagotvorno na koren kose, a i veliki broj kozmetičkih proizvoda upravo se pravi od raznih vrsta voća.

Jedinstveno rešenje za opadanje kose ne postoji, ali preventivom možete da sprečite ovu pojavu. Redovno posećujte lekara i radite neophodne analize i obavezno se trudite da se što zdravije hranite. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading