Najgore praznične navike kojima narušavamo zdravlje

Autor: Republika

Lifestyle

01.01.2020

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svake godine raste broj obolelih od insulinske rezistencije, dijabetesa tip 2, srčanih bolesti, hipertenzije, visokog holesterola i raka.

Foto: Ilustracija

Neki od njih rezultat su stila života, a praznici su period kada nam briga za zdravlje nije ni na spisku onoga što moramo obaviti. Iz tog razloga izdvajamo nekoliko prazničnih navika kojima štetimo svom zdravlju, navodi mangomannutrition.com.

Nedostatak voća i povrća

Najčešća greška koju činimo u vreme praznika odnosi se na ishranu. Naime, praznične tanjire tokom praznika čini mesnata hrana bogata mastima, a na njima se retko nalazi voće i/ili povrće.

Alkohol sa svakim obrokom

Kokteli s velikom količinom šećera ili pak tamna, teška piva umesto laganih, manje kaloričnih vrsta, odabir su mnogih ljudi za praznik. S druge strane, u to vreme skloni smo i da popijemo veliku količinu istih.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Manjak aktivnosti i svežeg vazduha

Bilo zbog lošeg vremena, manjka volje ili viška hrane, tokom praznika smo skloni minimalnoj aktivnosti, a takva praksa definitivno nam ne čini dobro.

Neodbijanje hrane

Kontrola nam je u tim periodima nepoznata reč, a grešiti smo skloniji kada nam se nešto nudi. Ali, trebalo bi znati kada je dosta, ali i to je teško jer tada ne vodimo računa o broju dnevnih obroka pa jedemo i odmah nakon što smo jeli.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Nema obroka bez dezerta

Veliki broj pripremljenih kolača nepresušan je izvor poslastica pa smo skloni pojesti nešto nakon svakog ili između svakog obroka.

Nije bitna vrsta mesa

Meso je za praznike pripremljeno na brojne načine, a obroci dolaze i u svim vrstama mesa, ali budite svesni da piletina, svinjetina, ćuretina i govedina sadrže prosečno 23-41 odsto masti, a na 100 grama mesa dolazi čak 80 mg holesterola.

Bez stresa nema praznika

Porodična druženja stresna su, takve situacije štete celokupnom zdravlju, pa se ove godine suzdržite od svih situacija koje će vam škoditi.

Neravnoteža u ishrani

Izbegavanje doručka kako bi mogli pojesti što je više moguće za večeru, a onda konzumacija velike količine hrane pre odlaska u krevet, štetni su. Naime, duge pauze između obroka usporiće metabolizam, a kasne večere dovešće do debljanja, ali i do pritiska na srce te do upale celog tela.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading