Temperatura se meri tri puta dnevno, a evo kada je treba “obarati”

Autor: novosti.rs

Lifestyle

30.12.2019

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada nastupi infekcija po pravilu dolazi i do povišene telesne temperature. Da bi se znale njene prave vrednosti i oscilacije važno je da se meri tri puta dnevno i to u fazi mirovanja, a ne posle napora i jela.

RepublikaFoto: pixabay.com

- Tokom bolesti telesnu temperaturu je potrebno meriti tri puta dnevno jer se ona menja tokom dana, čak i kada smo zdravi - kaže Slavica Tomašević, glavna sestra opšte medicine Doma zdravlja Voždovac. - Odrasle osobe bi pre merenja telesne temperature trebalo da sačekaju da prođe 20 minuta do pola sata, posle jela ili ispijanja toplog napitka. Ako su fizički bili aktivni, ili su se tuširali toplom vodom, trebalo bi da sačekaju jedan sat, pa tek onda da mere temperaturu.

Temperatura se najkomfornije meri ispod pazuha, mada može i oralno i rektalno.

- Bolji izbor su živini toplomeri - kaže naša sagovornica. - Digitalni su takođe dobri, ali su precizni samo ukoliko se postupa po uputstvu za upotrebu.

Toplomeri sa živom su, međutim, sa našeg tržišta izbačeni 2011. godine, zbog posledica koje bi mogle da nastanu ako se toplomer razbije i oslobodi živa.

Najbitnije je da se povišena telesna temperatura snižava kada pređe 38,5 stepeni.

- Temperatura se najefikasnije skida pomoću lekova iz grupe antipiretika - kaže Slavica Tomašević. - Osim medikamenta može da pomogne i tuširanje toplom vodom na svakih sat vremena. Obavezno je i mirovanje i uzimanje što više tečnosti.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading