MOĆNO I LEKOVITO SEME: Lan pomaže kod problema sa sinusima, bubrezima, holesterolom!

Autor: Republika

Lifestyle

14.12.2019

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lan bi prema najnovijim istraživanjima mogao da bude koristan u lečenju poremećaja rada bubrega, smanjivanju holesterola, lečenju ateroskleroze i lakših problema u menopauzi.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Semenke lana bogate su omega 3 nezasićenim masnim kiselinama koje štite od problema sa srcem i cirkulacijom te imaju protivupalna svojstva. Ali, da bi telo moglo da ih iskoristi, semenke moraju da budu sveže mlevene, može i u mlinu za kafu. jer već deset minuta nakon mlevenja njihova hranjivost opada.

Kao blagi laksativ delotvorne su i čitave i mlevene semenke, ali bolesnici s osetljivom sluznicom želuca teže podnose mleveno seme. Semenke imaju sluzi koje vlaže te omekšavaju sluznicu creva ublažavajući nadraženi probavni trakt i bolove u crevima. Delovanje počinje nakon nekoliko dana.

Laneno seme takođe deluje protiv upala u usnoj duplji i ždrelu, kao i kod upale sluznice želuca i creva. Za tu namenu treba držati u hladnoj vodi da se sluzi odvoje od semena. Smatra se da fitoestrogeni koji se nalaze u semenkama imaju blagotvorno dejstvo  na neke oblike raka dojke i debelog creva.

Nova istraživanja ukazuju na to da bi lan mogao biti koristan u lečenju poremećaja rada bubrega, smanjivanju kolesterola, lečenju ateroskleroze i lakših problema u menopauzi.

Laneno ulje se kao obloga može koristiti kod ekcema, psorijaze i kožnih osipa.

Međutim, obroci od lana nisu preporučljiv obolelima od raka prostate. Ne preporučuje se da se lan kombinuje sa drugim laksativima i preparatima za omekšavanje stolice. Ne upotrebljavajte g tokom trudnoće i dojenja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading