Evo kako da se ugrejete tokom zime! Ništa bez vunenih čarapa i debelog đona

Autor:

Lifestyle

13.12.2019

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hladna stopala su pouzdan znak da nam je organizam u problemu, a ova pojava može da bude posledica raznih medicinskih i psiholoških problema, posebno ako ste pušač i nemate dovoljno fizičke aktivnosti.

Međutim, tokom zimskih dana, kada su temperature sve niže, hladnoća je najčešći uzrok ledenih ekstremiteta, što je pojava koja zaista može da vam upropasti dan.

Srpski telegraf predlaže kako da očuvate toplotu tela tokom hladnih dana.

Dobro se obucite

Morate da ugrejete celo telo jer ne možete da imate topla stopala ako vam je u gornjem delu tela hladno. To važi i za glavu i zato uvek nosite kapu zimi da bi telo oslobađalo manje toplote i moglo bolje da je rasporedi.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Zagrejte i zglobove

Tokom zime nam ledeno tlo odvlači toplotu iz tela izuzetno brzo. Zato treba dobro izolovati noge debljim đonom, ali i visokim čarapama ili čizmama. Takođe, bitno je da se skočni zglobovi ne ostavljaju nepokrivenim, pa ako je veoma hladno, bolje da uvučete nogavice u čarape bez obzira na to šta će reći modni kritičari.

Podmetač

Ukoliko sedite dugo kada ste kod kuće, obavezno podmetnite nešto pod stopala, na primer novine, parče stiropora ili neko staro ćebe.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Vunene čarape

Pamučne čarape bi trebalo izbegavati, osim u slučaju kada nosite duple čarape. U tom slučaju, prve čarape mogu biti od tankog pamuka, a druge vunene (oko 70 odsto vune), koje bi trebalo da budu broj veće. Takođe, trebalo bi izbegavati čarape sa čvrstom ranflom. Ako primećujte "crtu" urezanu u kožu kad skinete čarape, onda bi trebalo da nabavite medicinske čarape bez pletene ivice.

Ništa tesno

Nikako ne obuvajte male i tesne čarape, pa ih na silu uz razvlačenje navlačiti preko stopala. Ako zaustavljate cirkulaciju tesnim čarapama, uskim pantalonama, nogavicama koje se pripijaju uz butine i listove, stopala će biti još hladnija.

Topao uložak

Pravo krzno zamenite veštačkim. Svakako je toplije od kože, pa obavezno pojačajte izolaciju stopala od poda ili zemlje tako što ćete ubaciti debele uloške. Kad kupujete zimsku obuću, uvek računajte na to i uzmite broj veće da bi bilo dovoljno prostora u cipeli ili čizmi da prsti mogu da se pomeraju i tako pojačavaju cirkulaciju. Važno je da stopalo može da diše, pa je prirodno krzno najbolji izbor.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Rezervni par čarapa

Iskoristite svaku priliku kad ste unutra da proverite da li su vam čarape vlažne i, ako jesu, zamenite ih, savetuje Lepa & Srećna. Skinite čarape i prosušite stopala papirnim ubrusom i protrljajte kožu da cirkulacija proradi. Slobodno upotrebite i malo kreme za ruke ako je nosite u tašni. Samo nekoliko sekundi brze masaže može da učini čuda. Obujte suve čarape, a ako ste u mogućnosti, promenite i obuću.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading