Jedete limun svakog dana? Momentalno prestanite to da radite, posledice mogu biti katastrofalne!

Autor: pressserbia.com

Lifestyle

06.12.2019

10:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Većina ljudi limun smatra fenomenalnim za zdravlje, kožu i kosu. Ipak, čak i ovu izuzetno dobru namirnicu mogu da prate neželjeni efekati!

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Na primer, ako unesete previše limunovog soka u jednom danu, šansa da ćete u krajnjem slučaju imati nervozan stomak, veoma je velika.

Naš organizam je u stanju da svari sve odjednom, zbog čega čini da želudac bude kiseo duže vremena. To znači da se sluzokoža organa za varenje iritira, što vodi do bolova u stomaku.

Gatroezofagealna refluksna bolest poznata je i kao kiselinski refluks, a limun je jedna od namirnica koja je odgovorna za njega. Sadržaj kiselina u voću može da oslabi donji ezogagelni sfinkter (mišić koji odvaja želudac od jednjaka), da stimuliše proizvodnju kiseline u želucu i da iritira najviše oštećeni deo sluznicne jednjaka. Rezultat toga mogu da budu i čirevi na želucu.

Neki od simptoma su mučnina, regurgitacija (nevoljno vraćanje želudačnog sadržaja u jednjak i ždrelo), povraćanje, bol u grudima, upala grla…

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Drugi neželjeni efekat ovog voća je što pomaže stvaranju kamena u bubrezima i žučnoj kesi.

Prekomerna upotreba limuna može da natera vaše organe za varenje da abnormalno upijaju gvožđe, što vodi do toga da se količina gvožđa gomila u telu, i to je prevelika količina koja je potrebna našem organizmu. Ova visoka koncentracija gvožđa u krajnjem slučaju može da dovede do bolesti kao što je hemohromatoza ili preopterećenje gvožđem.

Kiselina limuna se pripisuje njegovom visokom sadržaja vitamina C. On čini ovo voće prirodnim diuretikom, ali i povećava potrebu za mokrenjem.

Istraživanja su pokazala da limun može biti jedan od najčešćih razloga za migrenu ili glavobolju, jer sadrži značajnu količinu aminokiselina ritamina.

Konzumiranje sirovog limuna ili ispijanje čistog soka od limuna direktno može biti štetno za vaše zube. Poznato je da je limunska i askorbinska kiselina, koje se nalaze u limunu, uzrokuju ozbiljne povrede zubne gleđi. To može dovesti do promena u boji zuba, ali i propadanja zuba.

Limunov sok mnogi koriste za kožu, ali leti nemojte zaboraviti da ga koristite umereno, jer može da izazove opekotine. Korišćenje soka od limuna kod pranja kose u domaćim uslovima je definitivno dobra ideja, ali ne smete da preterujete da vam ne bi isušio i oslabio vlasi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading