Evo kako da sprečite prehladu u 3 koraka!

Autor: lepaisrecna.rs

Lifestyle

03.12.2019

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sezona prehlada i gripa uveliko traje, možda razmišljate o načinima kako da sprečite da se razbolite. Multivitamini? Antibakterijski gel za ruke? Zapravo, ovo uzmite s dozom rezerve, a mi Vam predstavljamo sigurne načine koji mogu povećati mogućnost da ostanete zdravi.

RepublikaFoto: Photo by Brittany Colette on Unsplash
Foto: Ilustracija

Većina studija pokazuje kako nema smanjenog rizika od infekcije zbog upotrebe sredstava za dezinfekciju, verovatno zato što se većina infekcija gornjih disajnih puteva, kao što je grip širi putem vazduha u obliku kapljica, usled kijanja i kašljanja, a ne dodirivanjem nečistih površina.

Međutim,  praktickovanje proverenih zdravih navika, poput osiguravanja dovoljne količine sna i čestog pranja ruku, može pomoći u zaustavljanju bolesti. Osim toga, postoji nekoliko drugih preventivnih mera koje možete poduzeti.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Zdravlje u šoljici čaja

Topla šalica čaja ublažiće bol u grlu, ali može i spriječiti da se razbolite. Da biste ostali zdravi, važno je unositi dovoljno tekućine, a tu se definitivno ubraja i čaj. Prednost dajte zelenom, crnom ili bijelom čaju jer obiluju antioksidansima. Za malo dodatne zaštitu, svoj čaj zasladite medom koji posjeduje antibakterijska svojstva, pokazuju istraživanja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Obezbedite luk i đumbir

I pre prvog nagoveštaja prehlade, praktikujte da svaki obrok začinite belim lukom, jer je on zapravo prirodni borac protiv bakterija i virusa. Zapravo, studija iz 2012. godine objavljena u magazinu Clinical Nutrition otkrila je da ekstrakt belog luka može poboljšati rad imunološkog sistema i posledično pomoći u ublažavanju simptoma prehlade i gripa.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Đumbir je još jedna namirnica koja poboljšava imunitet koju možete dodati na svoj popis za kupovinu. Sveži đumbir ima prirodna protivupalna svojstva, zbog čega može pomoći u lečenju prvih simptoma prehlade.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

A gde su proteini?

Mislite na hranu kao na preventivu. Zdrava uravnotežena ishrana osiguraće hranjive stvari koje vaše telo treba kako bi se obranilo. Uz voće i povrće bogato vitaminima, visokoproteinska hrana poput belog mesa, jaja i zeljastog povrća može pomoći u jačanju vašeg imunološkog sastava. Kako? Proteini su ključni u borbi protiv infekcija jer pomažu telu da izgradi antitela. A kad se razbolite, trebate što više "vojnika" kako biste sprečili uljeze da naštete vašem telu. Takođe, dobra ideja je i masaža je dobra ideja.

Verovatno najugodnija strategija u borbi protiv gripa, masaža, može pomoći u jačanju imunološkog sastava, a time i pomoći da uspešno izbegnete grip. Ona vas također opušta, a ako niste pod stresom, i vaš imunološki sustav je u boljoj formi.

Hronični stres zapravo smanjuje upalni odgovor vašeg tela i može vas učiniti podložnijima prehladi, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading