Nije za zezanje! Ako ne spavate dovoljno povećavate rizik za moždani i srčani udar, dijabetes...

Autor: novosti.rs

Lifestyle

10.11.2019

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neispavanost, ona hronična, pogađa najmanje jednu od tri odrasle osobe širom sveta, pokazuje studija objavljena u časopisu u izdanju Oksford univerziteta.

RepublikaFoto: pixabay.com

Istraživanje je otkrilo da je povećan broj ljudi koji se žale na nedovoljnu količinu sna, a kojih je u prethodnim studijama u zapadnim zemljama bilo 20-30 odsto. Između 33 i 45 odsto odraslih Australijanaca se žali na ovaj problem, slede Amerikanci sa 35 odsto i Kanađani sa 30.

Stručnjaci upozoravaju da je neispavanost povezana sa problemima koncentracije, nesporazumima u komuniciranju, nervozom, procesuiranjem pogrešne informacije, padom motivacije. A opasnosti koje dolaze kao posledica manjka sna su i povećan rizik od srčanog i moždanog udara, povišenog krvnog pritiska, debljine, dijabetesa i depresije. Hronična neispavanost, tvrde istraživači, može uzrokovati i ekonomske probleme.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading