ZDRAVLJE JE U KORI: Evo zašto ne treba ljuštiti voće i povrće

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poznato je da kuvanjem voća i povrća nutritivne vrednosti nestaju. Isto važi i kada ih ljuštimo, jer skidanjem kore gubimo najhranljiviji deo ploda, a u organizam gotovo i ne unosimo potrebna vlakna iz biljke

 

 

 

Često u strahu od sveprisutnih pesticida koru posmatramo kao štetni deo, pa se hvatamo za nož i bacamo veliki deo ispod kore, zdraviji od celog ploda biljke.

Međutim, nutricionisti širom sveta tvrde da je kora puna vlakana i najvažniji nutritijent voća i povrća, što je potvrdila i nutricionistkinja Branka Mirković za Srpski telegraf.

RepublikaFoto: pixabay.com
Nema potrebe ljuštiti voće i povrće iz straha od štetnih materija

Ona ističe da je kora definitivno bogata vlaknima i da nema potrebe ljuštiti voće i povrće iz straha od štetnih materija, jer su hranljive materije u kori otporne na pesticide kojima se tretiraju biljke.

Dakle, da bismo pojeli sve ono što je zdravo u voću i povrću, potrebno je da ih mlakom vodom dobro operemo i ni u kom slučaju ne ljuštimo.

Šargarepa, krompir i krastavac

Krompir sadrži više vitamina C nego pomorandža, pokazala su brojna istraživanja. Kora je bogata magnezijumom, gvožđem, cinkom, vitaminima C i B i kalijumom.

Što se tiče krastavca i šargarepe, njih ne bi trebalo da ljuštite zato što su prirodni antioksidansi bogati vlaknima, jačaju imunitet i utiču na celokupno zdravlje. Šargarepa je poznata po tome da vitaminom A utiče na poboljšanje vida i zdravlje noktiju i kose. 

 

 

 

- Odmah ispod kore nalaze se najhranljivije materije, koje mi često bacamo. Vitamini i vlakna nalaze se direktno ispod kore, kao i u samoj kori.

Šargarepu ne bi trebalo da ljuštimo, ali kako se teško čisti, skloni smo tome. Što se tiče krastavca, postoje dve sorte - jedna s tvrdom i hrapavom korom, koja se ljušti, i druga sa glatkom i tanjom korom, koju nema potrebe da ljuštite.

Foto: pixabay.com
U kori jabuke nalazi se kvercetin, zadužen za zdravlje pluća

Krompir bi trebalo bariti zajedno sa korom, a ukoliko je star, poželjno je da se kora odstrani - preporučuje dr Mirković.

Jabuka i kruška

Prosečna veličina kruške sadrži oko četiri grama vlakana, a većina je smeštena u kori. Studija sprovedena 2007. godine na Univerzitetu Kornel došla je do zaključka da se jedinjenja po imenu terpeni nalaze u kori jabuke i mogu da spreče pojavu raka u laboratorijskim uslovima.

Osim toga, u većem delu kore nalazi se kvercetin, zadužen za zdravlje pluća. Jedna studija je došla do zaključka da ljudi koji jedu pet neoljuštenih jabuka nedeljno imaju zdravija pluća od onih koji ih ne jedu.

- Koru jabuke nikako nemojte ljuštiti. U sebi sadrži mnogo zdravih materija i vlakana, kao što je pektin, omogućavajući pravilan rad creva, kao i mnogo drugih vitamina i minerala.

Kada vidite izglancanu jabuku, tretiranu pesticidima, takođe je ne ljuštite. Potrebno je samo da je dobro operete pod mlakom vodom ili da koristite sodu bikarbonu i sirće kako biste sprali toksine sa nje; nema potrebe da je ljuštite jer je njena kora izvor zdravlja - navodi nutricionistkinja i ističe da bi citruse trebalo ljuštiti i ne konzumirati koru.

 

 

 

- Mi sve bacamo, što je velika greška, pa tako i manje unosimo vitamina. Kinezi, recimo, ni opnu od graška ne bacaju, već je spremaju na različite načine - zaključuje Branka Mirković.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading