Mama, boli me stomak! Ovu rečenicu NE SMETE da ignorišete, a evo i zašto!

Autor: miss7mama.24sata.hr

Lifestyle

30.09.2019

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Mama, boli me stomak", reči su koje deca često izgovaraju. Zašto baš tu rečenicu? Nije neobično za decu da se žale na bol u stomaku na početku školske godine, pre velikog ispita ili nekog javnog nastupa - kada su stres i teskoba na mnogo višem nivou. Iako se neki roditelji neće zabrinuti zbog toga, drugi će se osećati nesigurno kako rešiti bol svog deteta.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Doktor Nikol Savangpont Patamanuh, gastroenterolog iz Dečje bolnice u Sijatlu objašnjava koji su bolovi u stomaku vezani za stres i anksioznost, preporučuje tehnike koje mogu ublažiti detetovu nelagodu, ali i koji simptomi treba da zabrinu roditelja.

Kod gotovo 90 posto ove dece ne postoji dijagnostifikovana bolest povezana s ovim simptomima. "Osobe s funkcionalnim bolovima u stomaku (bolovi bez tačne uzročne dijagnoze) imaju preosetljivi nervni sistem zbog ranih životnih događanja, prethodnih operacija, akutnih infekcija ili nepodnošenja hrane", kaže dr. Patamanuh.

- Kako mozak prima i tumači signal boli jako je povezano s našim emocionalnim stanjem - objašnjava dalje.

Kako na vreme prepoznati i lečiti zatvor kod deteta

U svojoj praksi, Patamanuh vidi mnogo dece s funkcionalnim bolovima u stomaku. "Ova deca dobro jedu i dobijaju normalno na težini. Osećaju bol, ali u celini funkcionišu dobro, odlaze u školu i spavaju noću", dodaje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

U prvoj poseti dece koja imaju bol u trbuhu sa simptomima kao što su konstipacija, proliv, mučnina ili povraćanje lekar uvek pita roditelje misle li da je glavni faktor stres. To uključuje stres u kući, školi i društvu.

- Oko polovice roditelja s kojima se susrećem obično su svjesni da njihova djeca doživljavaju puno stresa, ali žele potvrditi kod liječnika da dijete nema nikakav medicinski problem. Druga polovica ne povezuje da stres može biti povezan s boli. Simptomi koji pokazuju veliku disfunkciju su razlog za zabrinutost. Vrlo je važno proći medicinsku obradu - kaže dalje.

Tehnike suočavanja i vežbe koje mogu pomoći deci

S funkcionalnom boli u stomaku ne postoji određeno lečenje ili lek koji se može uzimati. "Više se radi o pomaganju toj deci da nauče tehnike suočavanja i identifikuju uzroke koji pogoršavaju njihove simptome. Deca možda treba da prođu specijalistički pregled kod psihologa kako bi se proverilo metalno i emocionalno zdravlje", kaže dalje lekar.

Često s decom radi na jednostavnim tehnikama koje se mogu praktikovati kod kuće i primeniti u svakodnevnom životu kako bi ublažili nelagodu koja se stalno ponavlja:

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

čaj od nane: šoljica ovog čaja može pomoći kod umirivanja želuca i osećaja mučnine

tehnike za smirenje: ležanje u tihoj prostoriji i slušanje otkucaja srca može detetu omogućiti da smanji stres koji im je u glavi. Takođe može smanjiti krvni pritisak i otkucaje srca

redovno vežbanje: uobičajeno je da se deca zbog nelagode povuku iz aktivnosti. Ako postanu izolovana, to bi moglo pogoršati stanje. Važno je paziti na njihove simptome i nastavak fizičke vežbe. Svakodnevna vežba može pomoći djeci da oslobode stres, budu više oprezni tokom dana i dobro spavaju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading