Smokva leči čak i tumor, ali ne samo to

Autor:

Lifestyle

23.09.2019

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Smokva (Ficus carica) vrlo je cenjena kao sveže ili suvo voće, a uveliko se koristi i u ruskoj narodnoj medicine, i to za lečenje zatvora, zubobolje, oteklina, tumora, kašlja, bradavica, upale grla, čireva i gnojnih apscesa. Čak se od mlečnog soka mlade smokve pravi posebna vrsta sira namenjenog dojiljama koje su ostale bez mleka.

RepublikaFoto: pixabay.com
Smokva

Uživanje u svežim i suvim smokvama preporučljivo je onima koji pate od povišenog holesterola jer ovo voće obiluje vlaknima. Ona sadrži više vlakana od bilo kojeg drugog voća ili povrća - posebno je bogata pektinom, topivim vlaknom koje može sniziti mere holesterola u krvi.

Samo pet smokvi na dan osigurava više od 20 odsto preporučene dnevne količine vlakana.

Koristi se za lečenje zatvora, zubobolje, oteklina, kašlja, bradavica, upale grla, čireva, gnojnih apscesa, povišenog holesterola...

Smokva je takođe bogat izvor kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, vitamina B6 i kalijuma.

- Danas se smokva smatra nutricionistički jako vrednom namirnicom, a mnogi čajevi i tinkture od smokve su lekoviti za brojne zdravstvene poremećaje - otkriva poznati doktor narodne medicine i autor brojnih knjiga o savetima za lečenje najrazličitijih bolesti Genadij Petrovič Malahov.

5 smokvi osigurava više od 20 odsto preporučene dnevne količine vlakana

On je naveo da su višestruke dobrobiti smokve kod lečenja jer je veoma korisna za uspešan oporavak kod mnogih stanja. Evo kako da je koristite:

SUVE SMOKVE

RepublikaFoto: pixabay.com
Suve smokve

OPEKOTINE I RANE - Suvu smokvu skuvajte u mleku ili vodi, presecite je napola i stavite na opekotinu ili ranu. Ako je opekotina veća, skuvajte nekoliko smokvi. Pre stavljanja na opekotinu ili ranu smokva treba da se ohladi.

PROTIV GRLOBOLJE - Suve smokve mogu vam pomoći da se rešite peckanja u grlu. Usitnite ih u mikseru i pomešajte s domaćim medom. Polako cuclajte ovaj lek kad osetite tegobe s gutanjem ili za ublažavanje kašlja.

ZA PROBAVU/PROTIV ZATVORA - Isecite tri, četiri suve smokve i tri, četiri suve šljive, pa sve prelijte s 200 g vode i ostavite da odstoji tokom noći. Ujutro iscedite i popijte, a plodove pojedite.

HOLESTEROL - Suve smokve (do 40 komada) složite u teglu, pa ulijte maslinovo ulje do vrha. Zatvorite i čuvajte 40 dana. Jedite po jednu smokvu pre svakog obroka. Ove smokve možda neće biti ukusne, ali su veoma korisne. Pomažu i kod problema sa želucem, kod hemoroida, zatvora, povišenog holesterola, anemije i astme.

SVEŽE SMOKVE

RepublikaFoto: pixabay.com
Sveže smokve

ŠUM U UŠIMA - Semenke gorušice (20 g) samleti u prah i dobro pomešati sa zgnječenim smokvama (200 g). Kašom premazati komad gaze i staviti kao oblogu na uvo.

KURJE OKO - Svežu smokvu isecite i unutrašnjim delom stavite preko kurjeg oka, pa ostavite da deluje preko noći. Ujutro smokvu uklonite, a stopalo uronite u vruću vodu na desetak minuta. Nakon otprilike sat vremena pokušajte da uklonite kurje oko. Ako vam to ne uspe, postupak ponovite do pet puta, odnosno tokom pet noći.

BUBREŽNI KAMENAC - Skuvajte šest svežih smokvi u 2 dl vode i jedite svaki dan tokom jednog meseca.

PROTIV AKNI - Viljuškom napravite pastu od tri sveže smokve i kašike jogurta, pa nanesite na lice. Umasirajte je i ostavite na koži od 15 do 20 minuta da se osuši i isperite. Istu pastu možete naneti na usne ako su ispucale.

LISTOVI SMOKVE

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

PROTIV AFTI, ZA SVEŽ DAH - Protiv neugodnih afti u ustima žvaćite dva, tri nežnija lista smokve, a potom isperite usta vodom. Osim što ćete tako ukloniti čireve u usnoj šupljini, imaćete svež dah.

UKLANJANJE ŽULJEVA - Trljajte žuljeve svežim listovima smokve nekoliko puta na dan. Vodite računa o tome da na žulj dospe i mlečni sok iz peteljke smokvinog lista.

DIJABETES - Iako se smokvini plodovi ne preporučuju obolelima od šećerne bolesti, smokvini listovi imaju antidijabetičko delovanje. Lišće smokve takođe leči bronhitis, bradavice, cirozu jetre, visoki pritisak, kožne probleme i čireve. Možete upotrebiti sok svežeg lišća ili ga osušiti za čaj. Dve čajne kašike suvog lišća smokve prelijte šoljicom kipuće vode. Pokrijte i ostavite 10-15 minuta. Procedite. Popijte jednu čašu ovako pripremljenog napitka svako jutra uz doručak.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading