Lekari savetuju: Ni sada nemojte da prestajete sa terapijom protiv alergije na ambroziju

Autor: novosti.rs

Lifestyle

22.09.2019

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Broj polenskih zrna ambrozije u vazduhu drastično je smanjen, pa se ne očekuje produžetak sezone alergije izazvane ovom korovskom biljkom, koja je naročito od sredine avgusta kod mnogih izazivala značajne tegobe.

RepublikaFoto: pixabay.com

Pored toga što prolazi sezona ambrozije, i kiša je "sprala" količinu alergena u vazduhu.

U Agenciji za zaštitu životne sredine kažu da će broj ovih iritirajućih čestica i dalje da opada, jer biljka je već precvetala, a ni vremenske prilike ne odgovaraju širenju njenog polena. Ipak, alergolozi savetuju da se sa terapijom nastavi.

- U jeku cvetanja ambrozije broj njenih polenskih zrna u vazduhu dostizao je gotovo 1.000 na kubni metar vazduha, a sada ih ima svega pedesetak - kaže Mirjana Mitrović iz Agencije za zaštitu životne sredine. - S obzirom na to da meteorolozi najavljuju promenljive vremenske prilike i veću vlažnost vazduha, to znači da su uslovi da se polen ove biljke širi smanjeni.

Kao razlog za nastavak terapije i pored toga što je alergen u opadanju navode činjenicu da i najmanji broj polena za osetljive može da pokrene sve neprijatne simptome alergije.

- Naučno je dokazano da samo osam polenskih zrna ambrozije u vazduhu može da izazove tegobe kod preosteljivih pacijenata - kaže dr Rajica Stošović iz Kliničkog centra Srbije. - Zato je važno da se nastavi sa upotrebom lekova i ako bude još toplih dana, terapija bi mogla do potraje do polovine novembra.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading