Ovo je najjači bol koji može da zadesi čoveka: Evo kako da prepoznate simptome kamena u bubregu i izbegnete muke

Autor: Srbija danas, Republika

Lifestyle

24.08.2019

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kamen u bubregu najčešće se javlja kod osoba između 30 i 60 godine života i nastaje kada je u urinu povišen nivo kalcijuma, oksalata ili mokraćne kiseline.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kamen može da bude minijaturan i u takvim slučajevima se lako izbacuje preko urina, ali često može i da narste do veličine ping pong loptice i tada blokira deo urinarnog sistema i nastaju bolovi.

Simptomi koji ukazuju na kamen u bubregu su: bol u donjem delu leđa, bol u stomaku koji traje satima, umor, teškoće prilikom ležanja, mučnina, bol tokom uriniranja, pojava krvi u urinu.

Namirnice koja pomaže kod kamena u bubregu su: cvekla, špargla, rabarbara, crna čokolada, bobičasto voće, peršun, celer, orašasti plodovi (badem, kikiriki, indijski orah), praziluk, soja, žitarice (ovsene pahuljice, klice i žitarice od celog zrna).

Najbolji način da smanjite rizik od pojave kamena u bubregu jeste da svakodnevno pijete dovoljno vode i ogranićčite unos soli.

Napomena: Ukoliko se lečite od kamena u bubregu ili osećate nabrojane simptome, obavezno se konsultujte sa stručnjakom!

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading