Ovo nije NIMALO NAIVAN zdravstveni problem! Evo načina kako da izbegnete KAMEN U BUBREGU

Autor: b92.net, Republika

Lifestyle

13.08.2019

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kamen u bubregu ili u bešici prate nesnosni bolovi i muke dok se ne izbaci iz organizma. Postoje, međutim, načini uz pomoć kojih je moguće povećati šansu da se taj problem izbegne.

RepublikaFoto: Photo by rawpixel on Unsplash
Foto: Ilustracija

Razlog nastajanja kamena je prezasićenost urina sastojcima koji imaju svojstvo kristalizacije. Oni se izlučuju kao prirodan rezultat filtriranja krvi, što je jedna od uloga bubrega. Kada dođe do prezasićenja mokraće nepoželjnim supstancama dolazi do stvaranja sitnih kristalčića koji se na kraju spoje i formiraju kamen u bubregu ili bešici.

Jedna od 20 osoba ima ovaj problem, koji se najčešće javlja u letnjim mesecima, a razlog zbog koga se pojavljuje su prehrambene navike. Leti postoji veća potreba za tečnošću, koja se često ignoriše zbog limitiranog pristupa toaletima. Zbog toga se pije manje vode, a to stvara najveći problem.

Važno je i kakvu hranu jedemo. Ukoliko je veći unos hrane životinjskog porekla, namirnica bogatih šećerima, natrijumom ili fruktozom značajno povećava mogućnost pojave kamena u bubregu. Hipervitaminoza vitamina D takođe može izazvati ovo zdravstveno stanje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Stres doprinosi pojavi kamena

I stres množe dosta da doprinese pojavi kamena. Pet do dvanaest sati nakon stresa dolazi do povećanog izlučivanja kalcijuma, a 20 do 30 sati do povećanog izlučivanja oksalata. Što može dovesti do pojave kamena u bubrezima ili bešici.

Iako se veruje da muškarci češće imaju problema sa ovim, i žene često muči isti problem. Najčešće se javlja u između 30. i 50. godina života.

Teško je ne primetiti simptome kamena u mokraćnim kanalima, bubrezima ili bešici. Bol je uglavnom veoma oštar, iznenadan i spada u jedan od najjačih bolova poznatih u medicini.

Bol obuhvata donji deo leđa, zatim se širi prema bešici ili prema testisima (kod muškaraca). Bol se prenosi iznenada, pojačava se, a onda postaje gotovo nepodnošljiv narednih nekoliko sati.

Nakon toga popušta, ali snažno utiče na kvalitet života i radnu sposobnost, jer tokom tih nekoliko sati osoba ne može da obavlja gotovo ništa. Takođe mogu biti prisutni i drugi simptomi kao što su mučnina, povraćanje, nagon na češće mokrenje, koje pritom može da bude jako bolno i na kraju može da dođe do pojave krvi u mokraći.

Kada se pojavi bilo kakav bol u predelu leđa i prednjem delu tela ne sme se odlagati odlazak kod lekara. Jer ukoliko nije u pitanju problem sa bubrezima, može biti posledica mnogih drugih opasnih bolesti.

RepublikaFoto: Photo by Martin Brosy on Unsplash
Ne odlažite posetu lekaru!

Kamen se može razbiti pomoću lekova i tečnosti, a samo u najtežim slučajevima je potrebna operacija.

Da ne bi došlo do ovog nimalo "naivnog" zdravstvenog problema, važno je voditi računa o svom organizmu. Pre svega unositi što manje soli, okalata, životinjskih proteina. Dnevni unos vode trebalo bi da bude oko tri litre, a u toplijim danima i više.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading