Imate slabu cirkulaciju? Uz pomoć ovih namirnica izlečićete je nikad lakše!

Autor: Republika

Lifestyle

23.07.2019

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Loša cirkulacija je problem koji muči mnoge ljude, a koji može da ima ozbiljne posledice ako se ne tretira na pravi način i poboljša protok krvi.

RepublikaFoto: pixabay.com

S obzirom na to da cirkulacija omogućuje prenos kiseonika i nutrijenata svim tkivima, hraneći na taj način sve telesne ćelije, jasno je koliko je oslabljena cirkulacija neprijatelj vašem telu.

Savremeni način života, stres, dugotrajno sedenje, neadekvatna ishrana, pušenje, preterano konzumiranjem alkohola sve su to faktori koji dovode do loše cirkulacije.

Simptomi 

Razvijaju se postupno, te su nekad u najranijoj fazi neprimećeni. Najpre se manifestuju grčevi, umor nogu i stopala tokom fizičke aktivnosti.

Posle odmora bolovi prolaze, ali se već prvom prilikom vraćaju. Slede simptomi koji već ukazuju na poodmakli stadijum bolesti poputoticanja nogu, tupa bol u listovima, hladna stopala, promene boje kože u plavkastu ili ljubičastu, te česte rane na koži koje ne zarastaju.

Ove simptome ne smete ignorisati jer veoma često bolest stupa na snagu u razvijenom obliku kada postoji i veliki rizik da ste za lečenje zakasnili. 

RepublikaFoto: pixabay.com

Ishrana

Uravnotežena ishrana je najbolji put u postizanju optimalne cirkulacije.

Preporučuje se da jedete što više integralnih žitarica, voća i povrća.

Trebalo bi da ograničite unos namirnica životinjskog porekla koje obiluju zasićenim masnim kiselinama. Sa druge strane, dobro je konzumirati mononezasićene(maslinovo ulje) i polinezasićene masne kiseline.

Bitno je znati da aekvatan unos omega-3 masnih kiselina dokazano podstiče cirkulaciju. Stoga, riba treba da bude deo vašeg jelovnika. 

Osim adekvatne ishrane, lek se krije i u prirodi. Začini poput ruzmarina, kumina, cimeta i đumbira su vekovima poznati saveznici u borbi protiv loše cirkulaciju.

RepublikaFoto: pixabay.com

Obavezan jelovnik

  • beli luk– smanjuje nivo holesterola i rizik od ateroskleroze, reguliše krvni pritisak 
  • crni luk -povećava protok krvi
  • ekstra devičansko maslinovo ulje
  • crno vino
  • bobičasto voće – obiluju bioflavonoidima koji jačaju krvne sudove, posebno kapilare
  •  citrusno voće – bogato vitaminom C koji jača krvne sudove
  • paradajz i lubenica
  •  orašasti plodovi – bogati niacinom, a sadrže i blagotvorne omega – 3 masne kiseline (posebno orasi)

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading