ALOJOM I MEDOM POBEDITE BOL U KIČMI: Ruska narodna medicina ima lek za diskus-herniju

Autor:

Lifestyle

09.07.2019

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najbolji način da izbegnete probleme je da vežbate, a da akcenat stavite na jačanje leđnih mišića i ispravan način života. Trebalo bi probati akupunkturu ili fizioterapiju, savetuje dr Ivan Viktorovič Loktionov.

RepublikaFoto: Photo by rawpixel on Unsplash
80 odsto stanovništva se u ranijim ili kasnijim godinama života žali na bol i ukočenost u slabinskoj kičmi

Diskus-hernija stvara neprijatnosti koje možete ukloniti fizičkom aktivnošću i redovnim vežbanjem, a sudeći po ruskoj narodnoj medicini, i proizvodima iz prirode, kao što su aloja i med, đumbir ili beli luk. Naime, bol u kičmi nije opasna po život, ali stvara ogromnu nelagodnost i nemogućnost da se normalno bavimo svakodnevnim obavezama, odnosno sprečava nas da uobičajeno funkcionišemo. Jedna od bolesti kičmenog stuba koja se sve češće javlja i kod vrlo mladih ljudi jeste diskus-hernija, odnosno degeneracija diskova, koji štite kičmene pršljenove.

FIZIČKI RAD ILI POVREDA

Čak oko 80 odsto stanovništva se u ranijim ili kasnijim godinama života žali na bol i ukočenost u slabinskoj kičmi, sa ili bez bola u nozi, koji u velikom broju slučajeva nastaje zbog diskus-hernije. Ova bolest je najčešća u lumbalnom segmentu kičmenog stuba i prvi je uzročnik bola u leđima. S obzirom na to da se obično javlja kod radno sposobnog stanovništva starosti od 30 do 50 godina, ima veliki medicinski, ali i socioekonomski značaj.

Uzroci, odnosno faktori nastanka, diskus-hernije mogu biti razni. Prekomerno opterećivanje kičme, naporan fizički rad ili povreda. Na pojavu ove složene bolesti mogu da utiču i promene u vezi sa rastom, smatraju stručnjaci.

Prvi simptomi diskus-hernije su tegobe kao što su bol u leđima, vratu i grudima, bol u preponama, mišićima ili donjem delu leđa, ali i otežana fizička aktivnost, glavobolja, utrnulost ruku ili nogu, navodi ruski doktor Ivan Viktorović Loktionov. Kod muškaraca koji pate od ove bolesti, dodaje doktor, dolazi i do problema sa potencijom.

EREKTILNA DISFUNKCIJA

- Ako je bol uzrokovana pritiskom na kičmeni koren od diska, koji se nalazi između dva pršljena, i ako je izraženija pri hodu, odnosno fizičkoj aktivnosti, a uz to se javlja trnjenje, žarenje i oštra bol duž jedne ili druge ruke ili noge, reč je o diskus-herniji - objašnjava on i dodaje:

- Problemi u nivou L5/S1 (petog lumbalnog i krsnog pršljena) vrlo često mogu izazvati problem mokrenja, stolice, funkcije stopala, kao i erektilne disfunkcije kod muškaraca, pa se dešava da pacijent ide na razna ispitivanja, od urologa do nefrologa, misleći da je problem te prirode, a uzrok je zapravo u kičmi.

Iako je jedan od načina neutralisanja bola u kičmenom stubu hirurška intervencija, doktor Loktionov ukazuje na značaj prevencije koja ima veliku ulogu u sprečavanju diskus-hernije.

- Najbolji način da izbegnete diskus-herniju je da vežbate i posebnu ulogu date jačanju leđnih mišića, ali i ispravnom načinu života. Pre nego što pribegne poslednjoj opciji - operaciji, valjalo bi probati akupunkturu ili fizioterapiju kao načine izlečenja - ističe doktor.

Osim ovih načina neutralisanja bola u kičmenom stubu, ruska narodna medicina je iznedrila niz proizvoda spremljenih kod kuće od plodova prirode kako biste se na tradicionalan način rešili neprijatne diskus-hernije.

PRIRODNI RUSKI RECEPTI

Med i aloja

Sastojci:

  • med
  • listovi aloje
  • medicinski alkohol

Priprema: Napravite sveži sok sačinjen od listova aloje, tečnog cvetnog meda i medicinskog alkohola. Sastojci se uzimaju u procentu od 1:2:3. Sve sastojke promešajte, stavite u staklenu posudu i ostavite da odstoje 24 sata. Posle toga ovu smesu čuvajte u frižideru.

Primena: Savijte gazu u 10 slojeva, pa na nju nanesite mešavinu meda, alkohola i aloje i stavite na bolna područja. Ostavite da odstoji tako najmanje sat vremena. Trudite se da tokom ovog tretmana budete sto opušteniji.

Foto: pixabay.com

Beli luk

Sastojci:

  • 300 g belog luka
  • 150 ml 40-procentnog alkohola

Priprema: Sameljite 300 grama belog luka u mašini za mlevenje mesa ili blenderu, pa dodajte 150 ml 40-procentnog alkohola. Ovako dobijenu smesu ostavite da odstoji na mračnom mestu 10 dana.

Primena: Dobijenu masu sipajte na gazu, pa stavite na bolna mesta i držite najduže 40 minuta da ne bi došlo do iritacije kože.

Đumbir

Sastojci:

  • 10 g korena đumbira
  • voda

Priprema: Koren đumbira stavite u pola litra vrele vode. Kuvajte 20 minuta, a zatim pustite da se prohladi. U dobijenu tečnost umočite flanelsku krpu, pa njome prekrijte ugroženu regiju, obmotajte šalom ili peškirom. Đumbir zagreva telo i ublažava neprijatan osećaj izazvan iskliznućem diska.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading