ČUVARKUĆA PROTIV BOLNE UPALE UHA: Prepoznajte simptome na vreme, sprečite veće zdravstvene probleme

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Popularna sobna biljka je od koristi za uklanjanje bola, začepljenja ili pritiska u ušima. Problem nastaje kada bacili iz nosne šupljine i sinusa prodru u unutrašnje uvo preko Eustahijeve tube.

RepublikaFoto: pixabay.com
Prirodni lekovi su najbolje rešenje, bazeni su najveća opasnost i izvor infekcije

Bazeni su najveći izvor infekcije tokom letnjeg perioda, odlazak na javna kupališta sa sobom nosi rizik da dobijete infekciju uha. Infekcija srednjeg uha (otitis medis) najčešći je uzrok bola u predelu uha. Mada je otitis najčešći uzrok posete pedijatrima, mogu ga dobiti i odrasli.

MOGUĆE KOMPLIKACIJE

Infekcija srednjeg uha često prati prehladu, grip ili druge tipove infekcija disajnih puteva. Razlog je kontakt srednjeg uha sa gornjim disajnim putevima preko uskog kanala Eustahijeve tube. Bacili koji nastane nosnu šupljinu i sinusne šupljine preko Eustahijeve tube prodiru u unutrašnje uho i počinju da se razmnožavaju i dovode do upale. Alergije, sinusne infekcije, otežana drenaža duž zadnjeg zida ždrela, prehlade, uvećani krajnici ometaju prohodnost Eustahijeve tube, koja je kod dece inače uža. Nelečena upala srednjeg uha može izazvati niz ozbiljnih komplikacija, kao što je mastoiditis (infekcija koštanog dela zadnje strane lobanje iza uva), gubitak ili slabljenje sluha, perforacija bubne opne, meningitis, paraliza facijalnog nerva.

Najčešći uzroci upale srednjeg uha su prehlada i grip virusnog porekla. U toku ovih infekcija Eustahijeva tuba je toliko otečena da vazduh praktično ne može proći do srednjeg uva. Alergeni, posebno polen, prašina, životinjska dlaka ili hrana, mogu doprineti infekciji, baš kao i duvanski dim, smog ili drugi toksini u okruženju. Bakterije su mogući uzročnici, ali se one češće nagomilavaju na podlozi koju su prethodno omogućili virusi, alergije i dr.

Nagomilavanje bakterija ima najvažniji efekat preobražaja inflamacije (upalnog procesa) u infekciju. Tada dolazi do naglog povišenja telesne temperature. Infekcija se može pojaviti jednom i tada se smatra akutnom (otitis media acuta). Kada se infekcija izleči, ali ponovi još tri puta u roku od šest meseci ili četiri puta godišnje, smatra se rekurentnom upalom sednjeg uva (otitis media recurrens). Zaključuje se da Eustahijeva tuba ne funkcioniše optimalno i otorinolaringolozi pribegavaju ventilacionim cevčicama koje omogućavaju nesmetan prolaz vazduha i održavanje tube otvorenom. One ostaju u uvu šest meseci do godinu dana, kada same ispadnu u ušni kanal. Odatle ih može ukloniti lekar, ali čak i same mogu ispasti napolje. Ukoliko do godinu dana cevčice ne ispadnu same, odstranjuju se u opštoj anesteziji. Dok su ventilacione cevčice tu, voda ne sme da uđe u uši. Prilikom kupanja i pranja kose preporučljivo je stavljanje tupfera u uši. Ako do upale uvta dođe, preporučuje se da se obratite pedijatru ili otorinolaringologu.

PRIRODA NAJBOLJI LEK

Čuvarkuća kao lek koristi se kad su u pitanju upala uha, bol, začepljenje, pritisak u ušima itd. Ako se uoče navedene poteškoće, potrebno je nekoliko svežih listova čuvarkuće prepoloviti i iscediti nekoliko kapi soka u bolno uho. Sadržaj treba ostaviti kratko, a zatim pustiti da isteče. Bol će se brzo smanjiti. Ponoviti tri puta dnevno. Sveži sok čuvarkuće rastvara cerumen, tj. čvrsti žuti sekret koji dovodi do raznih problema. Sveži sok čuvarkuće, poželjno je grgljati ako postoji podložnost čestim upalama uha. Od čuvarkuće se mogu napraviti i oblozi za bol u ušima. U tom slučaju je potrebno staviti sveže listove čuvarkuće u šoljičicu vode i ostaviti da odstoje od 10 do 15 sekundi. Zatim treba izvaditi lišće iz vode i zgnječiti ga. Tako pripremljen obloga stavlja se iza uha.

Lečenje

  • Antibiotici (u slučaju bakterijskog otitisa sedam do 14 dana)
  • Kapi za nos
  • Antipiretici (ukoliko dete ima povišenu telesnu temperaturu višu od 38,5 stepeni Celzijusa)
  • Probiotici uz antibiotike
  • Ventilacione cevčice u slučaju rekurentnih infekcija
  • Tople obloge u predelu uha

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading