Prete nam bolesti od velikih klimatskih promena: Evo ko će biti najugroženiji!

Autor: Republika

Lifestyle

06.06.2019

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Globalno zagrevanje planete koje uzrokuje klimatske promene već ima ozbiljne posledice po zdravlje ljudi, a situacija u budućnosti će se samo pogoršavati, upozorava zajednička studija nekoliko univerziteta u Evropi.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Izvesno je povećanje zaraznih bolesti preko komaraca i pogoršanje različitih mentalnih poremećaja kao što su posttraumatski stres, anksiozni poremećaj, depresija i zloupotreba supstanci.

Najpogođenija grupa su stariji ljudi, hronični bolesnici, deca i migranti dok će stanovnici velikih gradova biti izloženiji višem nivou termalnog stresa od onih u predgrađima. S geografske strane, Sredozemlje i region Arktika smatraju se najranjivijim na klimatske promene.

- Brzina kojom se klima menja već je na svetskom nivou izazvala ozbiljne zdravstvene posledice po populaciju planete u poslednjih nekoliko decenija, upozoravaju stručnjaci dodajući da se rizik po zdravlje povećava iz godine u godinu.

Ono što mi možemo da uradimo jeste da smanjimo emisije izduvnih gasova, samim tim i veliki broj prevremenih smti izazvanih uticajem ozonske rupe u Evropi, ali i posledice iznenadnih vremenskih katastrofa - suša i poplava. Na primer, već je u oblasti Sredozemlja smanjena proizvodnja hrane u razmeri od 5 do 25 odsto zbog povećanih temperatura.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading