BREZIN SOK MELEM ZA BUBREGE: Rusi poručuju da iskoristite blagodeti lekovitog drveta

Autor:

Lifestyle

29.05.2019

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rusima je vekovima breza omiljeno drvo. Ona otklanja umor, briše negativne posledice svakodnevnog stresa, doprinosi duševnoj harmoniji, kao i bržem zarastanju i bezbolnosti rana.

RepublikaFoto: pixabay.com
Brezin sok ima najjači uticaj na bubrege

Vladimir Anatoljevič Starodubkov, gastroenterolog u Gradskoj bolnici Botkin, kaže da se svake godine u proleće i rano leto veliki broj istinskih ljubitelja i poznavalaca brezinog soka uputi u ruske šume. U severnim zemljama kao što su Rusija, Skandinavija i baltičke zemlje brezina voda se već stotinama godina koristi kao tonik, dodatak ishrani i u medicinske svrhe. Dobija se na zanimljiv način, istakanjem iz drveta breze, jednostavnim bušenjem kore drveta i tako se kap po kap skuplja u posudu ili vrećicu. Sok od breze može da se dobije samo jednom godišnje, u proleće, i to u ograničenim količinama. Olga Didenko, fizioterapeut iz Moskve, ističe da, osim toga što je brezin sok lekovit, on jedan od najukusnijih napitaka koji je probala.

Foto: pixabay.com

Brezina voda je dar prirode za detoksikaciju, ubrzavanje metabolizma, čišćenje kože. Ona čisti i oporavlja organizam, osvežava i krepi. Povoljno deluje na regulisanje holesterola, lečenja raka jetre, ublažava problem sa zglobovima, blagotvorno deluje na bubrege i digestivni trakt, a pomaže i prilikom uklanjanja celulita.

Brezin sok ima najjači uticaj na bubrege - njegovim unosom povećava se diureza, izbacuju sitna zrnca peska, poboljšava prokrvljenost mokraćne bešike. Ako je kamenje u bubrezima veliko (veće od tri milimetra), onda je moguće da će ga sok od breze uznemiriti, te može da se zaglavi u uretri.

Verovatnoća da se tako nešto dogodi i nije tako velika, ali za svaki slučaj - osobe s kamenom u bešici treba da predvide i ovaj scenario ako piju brezin sok. Neki lekari preporučuju da se u nekoliko dnevnih doza popije najviše između 150 ml i 350 ml, budući da efekat biološke stimulacije soka od breze može da bude veoma jak. Međutim, Rusi praktikuju i veoma radikalne kure: popiju do dva litra soka dnevno, uzdržavajući se pritom od hrane, i na taj način sprovode svojevrsno čišćenje, što je dozvoljeno samo ukoliko dobro podnosite ovaj režim.

Lečenje i doziranje

  • Gorušica i gastritis sa smanjenom kiselošću. Piti po 50 ml brezinog soka, nerastvorenog ili razblaženog vodom u odnosu 2:1, i to tri puta dnevno 20 minuta pre jela. Kura traje dok se stanje ne poboljša.
  • Osteohondroza, artritis, artroza i giht. Uzimati po pola čaše dva-tri puta dnevno.
  • Izražena avitaminoza. Preporučuje se čaša soka dnevno, a kura traje dve-tri nedelje.
  • Foto: pixabay.com
    Dijabetes bilo kog tipa. Piti po 100-150 ml svežeg soka tri puta dnevno pola sata pre jela, 30 dana. Ovo se preporučuje i onima koji, osim dijabetesa, imaju hronična oboljenja želuca otežana hepatitisom ili pankreatitisom.
  • Hipertenzija. Piti po pola čaše soka dva puta dnevno dok se pritisak ne stabilizuje.
  • Angina i tonzilitis. Svežim sokom ispirati grlo nekoliko puta dnevno.
  • Visoka temperatura. Nakvasiti gazu brezinim sokom. Staviti ispod mišica, na slabine, na lakatni pregib, obmotati koren šake i gležnjeve. Držati dok se tkanina ne osuši.
  • U slučaju različitih lišajeva (uključujući i psorijazu), ekcema i drugih kožnih oboljenja, svež sok od breze primenjivati za umivanje, obloge, komprese i trljanje jednom-dvaput dnevno.
  • Prilikom suve i uvele kože lica, vrata i dekoltea, korisno je ujutro se umivati svežim brezinim sokom ili njime trljati problematična mesta.
  • Sok se može zamrznuti u kalupima i koristiti za masažu lica.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading