BOROM PROTIV BRONHITISA REUME I OTVORENIH RANA: Rešite se bolesti pomoću čudesnog četinara

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako nam je neki lek nadohvat ruke, onda je to bor. Ovaj četinar je veoma rasprostranjen na našim prostorima, a druga dobra stvar je što svi njegovi delovi imaju lekovita svojstva. Bor se od davnina koristi u narodnoj medicini. Mladi izdanci koriste se u lečenju disajnih puteva, promuklosti, kašlja, lakšeg bronhitisa.

RepublikaFoto: pixabay.com
Mlade iglice se primenjuju u lečenju astme, za inhalaciju, kod reumatskih bolesti i gihta

Kupke od mladih borovih pupoljaka preporučuju se obolelima od reumatizma i artritisa. Mlade iglice se primenjuju u lečenju astme, za inhalaciju, kod reumatskih bolesti i gihta. One obiluju vitaminom C i karotenom, pa se napici od njih preporučuju za jačanje imuniteta i protiv prehlade. Najbolje je koristiti ih sveže ubrane jer vremenom gube lekovita svojstva.

Smola borova, koja se nalazi na kori, obiluje gorkim materijama i eteričnim uljem, koje sadrži lekovitu materiju terpentin. Sveže isceđena koristi se kod grčeva izazvanih kamenom u žuči, blagotvorno deluje kod hemoroida, kao i na ceo gastroenterološki sistem, a preparati od borove smole koriste se za lečenje kožnih bolesti.

Kora bora zbog lekovitih taninskih i flavonskih materija koristi se u saniranju otvorenih rana jer brzo zaustavlja krvarenje, a ima i antiseptičko dejstvo. Treba koristiti koru zrelog bora, po mogućstvu sa gornjeg dela stabla.

RepublikaFoto: pixabay.com

RUSKI NARODNI RECEPTI

Lek za hronični bronhitis

Dobro isprati 50 g mladih borovih iglica i spustiti ih u pola litre ključale vode. Ostaviti 15 minuta, a zatim skinuti s vatre i ostaviti poklopljeno još 24 sata. Posle toga tečnost procediti kroz gazu i dobro je izmešati sa kilogramom meda dok se ne dobije homogena masa. Upotrebljavati tri puta dnevno posle jela po jednu supenu kašiku. Pre gutanja smesu treba malo zadržati u ustima.

Melem protiv prehlade

Kilogram što mlađih borovih iglica dobro isprati i poređati na salvetu da se iscede. Zatim ih poređati u veću staklenu teglu i svaki red zasipati šećerom (za kilogram iglica upotrebiti oko kilogram šećera). Teglu zatvoriti celofanom i ostaviti da odstoji 5-6 nedelja. Iglice će pustiti sok, koji se potom procedi i sipa u staklenu flašu. Ostatak preliti sa dva decilitra prirodne komove rakije, dobro promućkati da se zaostali šećerni sirup rastvori. Rakiju još jednom procediti i pomešati sa prethodno isceđenim sokom. Jednom dnevno uzimati po jednu rakijsku čašicu, najbolje ujutru. Koristi se za izbacivanje šlajma, protiv svih tegoba sa plućima, a naročito prehlade i bronhijalne astme.

Tonik za zarastanje rana

Skinuti koru sa stabla bora, samleti je što sitnije. Dodati toplu, ali neključalu vodu i mešati dok se ne rastvori. Dobijena tečnost treba da bude malo gušća od obične vode. Nakapati na zavoj i staviti na ranu.

Lekovita kupka

Dve šake borove smole sipati u litar vode, ostaviti pola sata, pa prokuvati pet minuta, procediti i dodati u kadu s toplom vodom. Izaći iz kade kada voda postane mlaka. Pomaže kod reumatizma i kožnih oboljenja.

Foto: pixabay.com

Sirup protiv kašlja

Dobro isprati 250 g mladih borovih šišarki (dugih od tri do pet santimetara), staviti da se kuvaju poklopljene oko pola sata na laganoj vatri u litri vode. Tečnost potom procediti i pomešati sa 50 ml alkoholnog rastvora propolisa (15%) i kilogramom meda. Smesu držati još petnaestak minuta na laganoj vatri dok se pretvori u ujednačen sirup. Sipati u teglu i uzimati po kašiku tri puta dnevno pre jela.

Losion protiv upale

Šest kašika svežih iglica bora sitno narezati, preliti sa decilitrom 70-procentnog alkohola i decilitrom destilovane vode, pa dobro protresti. Zatvoriti teglu i ostaviti da odstoji 7-10 dana, uz svakodnevno mućkanje. Kada tečnost odstoji, procediti je, pa umešati dve kašike svinjske masti i snažno mešati kako bi se dobio losion. Dva-tri puta na dan nanositi na oboleli deo tela.

Za čišćenje disajnih puteva

U dve litre vode staviti od dve do tri šake borovih iglica i kuvati pet minuta. Otvoriti poklopac suda, držati na tihoj vatri i inhalirati se oko 15 minuta. Ponavljati što češće.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading