Jedna kopriva - sedam lekara: Uklonite brojne bolesti pomoću čudesne biljke

Autor:

Lifestyle

14.05.2019

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruska izreka kaže "Jedna kopriva zamenjuje sedam lekara", pa je jasno koliko je ona dragocena. Za razliku od mlađih generacija, koje je doživljavaju kao korov, pa nastoje da je pošto-poto iskorene iz bašte i voćnjaka, stariji pripadnici znaju da je ona lek za skoro sve bolesti. Ova samonikla biljka u narodu poznata i kao obična kopriva, pitoma kopriva, pasja kopriva, žara, žegavica, rasprostranjena je u gotovo svim delovima sveta, a naročito na zapuštenim i obraslim terenima. Kod nje su lekoviti apsolutno svi delovi: lišće (prekriveno sitnim dlačicama koje žare), cvet, stabljika, koren i seme.

RepublikaFoto: pixabay.com
Kopriva se koristi za zarastanje rana, kao antiinflamatorno i okrepljujuće sredstvo

Po svojoj hranljivosti meri se s mahunarkama, a njom se hrane čak i domaće životinje i živina. Obiluje karotenom, vitaminima K, B2 i C. Askorbinskom kiselinom najbogatiji su prvi mladi prolećni izdanci. Listovi sadrže dosta skroba, šećera, organske kiseline i hlorofila, u čijem sastavu ima mnogo magnezijuma.

U zvaničnoj medicini kopriva se široko primenjuje jer deluje hemostatično, zbog vitamina K koji sadrži, a u narodnoj medicini ima čak i širu primenu: za zarastanje rana, kao antiinflamatorno i okrepljujuće sredstvo. Odvar od korena koprive koristi se u slučaju kašlja, reumatizma, tuberkuloze, kao diuretik usled upale bubrega, dijabetesa, žutice. Kopriva se često upotrebljava i za jačanje kose.

RUSKI NARODNI RECEPTI

KOPRIVINO ULJE

U posudi za gnječenje usitnite svežu koprivu tako da dobijete ujednačenu kašu. Proceđenoj kaši dodajte istu količinu ulja (najbolje je orahovo), pa time mažite prsa, slepoočnice i čelo svako veče pre spavanja. Narodna medicina još od srednjeg veka preporučuje ovaj preparat za jačanje živaca i bolje pamćenje.

Foto: pixabay.com

TINKTURA OD KOPRIVINOG LISTA

Sastojci:

- šolja samlevenih listova sveže koprive ili pola čaše suve 
- 2 čaše votke ili jedna ukoliko je kopriva suva

Priprema: Sa svežim lišćem: samleveno lišće stavite u teglu od litre, pa prelijte dvema čašama votke. Ostavite na tamnom mestu dve nedelje, svakodnevno mućkajući. Zatim procedite.
Sa suvim lišćem: pola čaše suvog lišća izgnječenog u prah sipajte u teglu od tamnog stakla. Dodajte po jednu čašu votke i prokuvane vode. Ostavite da odstoji oko dve nedelje. Procedite, razlijte u manje flaše i čuvajte u frižideru do tri meseca.

Primena:

  • Oboljenja organa za varenje, uključujući zastoj u radu creva (zatvor, proliv): uzimajte po kašičicu tinkture tri puta dnevno pola sata pre doručka, ručka i večere. Kura traje dva meseca.
  • Lečenje kardiovaskularnog sistema: pijte po 25 kapi tinkture tri puta dnevno posle jela razblaženo s malo vode. Lečenje traje mesec dana, pa se posle dve nedelje pauze može ponoviti.
  • Čišćenje bronhija i pluća od šlajma, oboljenja disajnih puteva: tri puta dnevno pre jela uzimajte po kašiku tinkture razblaženu s malo vode.
  • Koren koprive ima diuretički efekat, čisti krv, stimuliše i tonizira čitav organizam. Najveća koncentracija korisnih supstanci u njemu je u rano proleće.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading