Evo kako odmah da uočite krpelja na koži, i da ga se brzo rešite

Autor: Republika

Lifestyle

05.05.2019

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Krpelji počinju da se pojavljuju sa toplim vremenom, a na teritoriji našeg grada se javljaju na većini zelenih površina pa stručnjaci apeluju na građane da budu pažljivi.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Krpelj

Ukoliko odlučite da provedete dan u prirodi pazite se jer ih tamo ima dosta. Krpeljima pogoduje toplo i vlažno stanište, pa su najaktivniji tokom proleća i u jesen kada se temperatura kreće između 7 i 25 stepeni celzijusa.

Velika količina krpelja nalazi se u šumi, na tlu prekrivenom lišćem i grančicama, a ima ih na granama drveća. Pored toga ima ih na pašnjacima, livadama, visokoj travi, ali i na pokošenom travnjaku. Ima ih svuda gde je adekvatna vlaga i temperatura za njih.

Nemojte da paničite i lišavate sebe boravka u prirodi, ali je potrebna maksimalna zaštita od napada. Za boravak u prirodi najvažnija je adekvatna odeća, posebno u toku prolečnih meseci kada je aktivnost krpelja najveća.

Poželjne su duboke cipele i patike, pantalone sa uskim nogavicama, dugi rukavi i šešir. Poželjne su svetle boje kako bi se krpelj lakše uočio na tkanini.

Nakon boravka u prirodi dobro je da pregledate lepo celo vaše telo, a posebnu pažnju obratite na pregibe na rukama i nogama, kao i na prepone.

Uživajte u prirodi i ostalim zelenim površinama i ne dozvolite da ugođaj pokvare krpelji. Sve što trebate da uradite jeste da se adekvatno zaštitite od njih i da bezbedno uklonite krpelja ako dođe do uboda.

Ako niste sigurni kako se krpelj skida i kako da to bezbedno uradite, najbolje je da se javite lekaru.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading