PLIVANJE POMAŽE U GUBITKU KILOGRAMA

Autor: Republika

Lifestyle

28.04.2019

14:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Leto je pred nama, a već nas hvata panika kako ćemo izgledati u kupaćem kostimu za koji mesec. Međutim, zašto čekati letovanje pod stresom, kad već sada možemo uskočiti u bazen, zaplivati i smršati! Plivanje je ne samo jedna od najzdravijih, nego i najdelotvornijih aktivnosti kada je mršavljenje u pitanju, što su pokazala i brojna istraživanja.

RepublikaFoto: shutterstock
Foto: Ilustracija

Prema jednom, sprovedenom na 1.200 ispitanika na univerzitetu u Koloradu, samo 30 minuta svakodnevnog plivanja bilo kojim stilom, dovodi do gubitka telesne mase. Rezultati su pokazali da je 87 % plivača oba pola smršalo 2 do 4 kilograma za 30 dana, pritom ne promenivši način ishrane, što je većinu podstaklo da nastave sa plivanjem i posle završetka ispitivanja.

A kada se pliva u dužem vremenskom periodu, rezultati su još impresivniji. Tako je univerzitet u Torontu angažovao 1.700 ispitanika oba pola, koji su plivali punih 12 meseci, pritom samo 3 puta nedeljno po 30 minuta. Na kraju istraživanja, smršalo je čak 92 % plivača, od kojih je 51 % skinuo više od 15 kilograma! Nakon što je eksperiment završen, 89 % nastavilo je redovno da pliva i zadržalo je stečenu liniju, a većina je rekla da svoj život više ne može da zamisli bez omiljenog sporta.

Ovi rezultati ne treba da nas čude, s obzirom na to da je nauka odavno utvrdila da plivanjem trošimo oko 320 kalorija za 30 minuta, što je više nego što izgubimo hodanjem ili vožnjom bicikla u istom vremenskom periodu, a pritom je gotovo potpuno isključena mogućnost povreda. Angažovanje svih mišića doprinosi boljoj kondiciji, a zanimljivo je i da su istraživanja pokazala da su redovni plivači vremenom postajali aktivniji i na suvom, pa je većina počela više da se kreće i da izbegava sedenje, koje je pogubno ne samo za liniju, nego i za celokupno zdravlje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Plivanje vam može smanjiti obim struka

Plivanje vas pritom neće izgladneti kao neki drugi sportovi, ali zato će vam pružiti mogućnost da povremeno pojedete i poneku poslasticu, a da se to ne odrazi nepovoljno na liniju. Da ne pričamo o tome da na ovaj način nestaje i celulit, jer su pokreti u vodi delotvorniji od bilo koje kreme.

I dok u svetu već godinama vlada prava epidemija gojaznosti, mnogima ne pada na pamet da je lek za ovu boljku veoma jednostavan, jeftin, pristupačan, a pritom prijatan. Ako zaplivate na proleće, ne samo da ćete biti spremni za leto, već nećete želeti da se odreknete ove aktivnosti, ali ni njenih rezultata, ni tokom jeseni i zime!

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading