Nećete se iznenaditi na kom su mestu Srbi po konzumiranju alkohola na Balkanu!

Autor: b92.net

Lifestyle

02.04.2019

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Devojke prednjače u konzumiranju alkohola u odnosu na mladiće, pokazuje statistika. Danas se obeležava Svetski dan borbe protiv alkoholizma, a crni brojevi pokazuju da mladi u Srbiji mnogo piju.

RepublikaFoto: pixabay.com

Doktor Ivica Mladenović, načelnik Klinike za bolesti zavisnosti Instituta za mentalno zdravlje, kaže da što dete ranije dođe u kontakt sa alkoholom to je veća verovatnoća da će postati alkoholičar.

- Kod nas je alkohol kulturološki jako visoko kotiran. Ne postoji socijalna akivnost bez alkohola i tu on zauzima centralno mesto - dodaje doktor.

Napominje da je alkohol ulaznica u svet odraslih i da roditelji i rodbina često izlaze u susret tome.

Kad je reč o odraslima, prema njegovim rečima, jedna čaša dnevno je prihvatljiva, uz minumim dva dana pauze.

Kaže da postoje dva tipa alkoholičara, oni koji to postaju od malih nogu i oni kod kojih se alkoholizam javlja kasnije, posle 20. ili 30. godine.

Foto: pixabay.com

- Zavisna osoba pretpostavlja i zna da ima probleme. Imate one koji piju svakodnevno i one koji piju periodično i ekstremno periodično. Alkohol je najbolji mogući sedativ, zato se i konzumira u tolikoj meri.

Lekar kaže da se alkoholičari odvikavaju upravo bensedinima jer se njima uključuju isti receptori u mozgu.

Mladenović je naveo i da u Srbiji živi od 100.000 do 200.000 alkoholičara, a da se leči od 2.000 do 4.000 ljudi.

Foto: pixabay.com

Problem je, međutim, još veći sa ljudima koji alkohol zloupotrebljavaju, pa pijani sedaju za volan, nasilni su i slično.

Na Balkanu najviše piju Srbi i Hrvati, između 10 i 12 litara godišnje, dok najmanje piju Turci, samo 2,5 litara. Istraživanja pokazuju da najviše piju stanovnici Starog kontinenta. Prednjače Rusi, Belorusi i Ukrajinci, koji popiju između 12 i 17 litara alkohola godišnje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Bobby Peru

02.04.2019 12:21

Šta kažu ove statistike, između 10-12 litara godišnje. Pa da li su realni. Ja dnevno popijem 0,5l vinjaka, 1,5l koka kole, litar vina i sifon sode od 1,5l. Pojedem dosta kalorične hrane i puno voća i povrća, radim težak fizički posao, ne vozim i ništa mi ne fali. Zdrav k'o dren, prema lekarima. Analize kao suza. Ali dobri moji ljudi, fizički rad i mnogo aktivnosti i sve u redu. Ima i genetike do duše.