Maslačak čisti jetru, creva i bubrege: Spasava bolesnog, a snaži zdravog čoveka!

Autor: Republika

Lifestyle

21.03.2019

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Maslačak se izdvaja od svih biljaka po svom jedinstvenom svojstvu da očisti ljudski organizam. Ako uzimate lekove, najbolje bi bilo da se konsultujete sa lekarom pre nego počnete da koristite maslačak.

Foto: pixabay.com

Iako se maslačak smatra korovom, on je izuzetno moćna biljka. U stanju je da očisti jetru, probavni sistem i bubrege. Maslačak možete dodavati jelu prilikom kuvanja, ali i pripreme salata.

Maslačak sadrži hranljive sastojke koji su dobri za naš organizam. Ima zadivljujuće svojstvo čišćenja organizma, rešavajući problem zadržavanja tečnosti.

  • Maslačak aktivira jetru i stimuliše proizvodnju žuči, pomaže u lečenju bolesti probavnog sistema. Maslačak je prirodni laksativ, što znači da se koristi u borbi protiv sporog varenja i konstipacije.
  • Maslačak ima stimulativne osobine koje podstiču rad bubrega. Lekovite komponente maslačka uklanjaju mokraćnu kiselinu, zbog čega je u stanju da izleči giht. 
  • Koristi se i za uklanjanje kamena u bubregu. 
  • Sadrži mnogo gvožđa. 
  • Čisti krv tako što uklanja toksine i poboljšava funkcionisanje svih organa. 

Karakterističan gorak ukus maslačka stimuliše rad jetre i pospešuje njeno čišćenje od toksina. Zato se maslačak preporučuje osobama koje pate od ciroze jetre i hepatitisa. 

Ciroza jetre često nastaje usled preteranog konzumiranja alkohola. Ova navika je krivac za pojavu nepravilnosti u tkivu jetre. Usled praćenja pacijenata sa cirozom jetre, uočeno je njihovo ozdravljenje nakon korišćenja čaja od maslačka. Preporuka je da se ovaj čaj pije 2 do 3 puta dnevno kako bi učinak bio potpun.

RepublikaFoto: pixabay.com

Kako očistiti jetru maslačkom?

Maslačak je samo dodatak medicinskom lečenju. Ukoliko imate cirozu jetre ili bilo koje probleme sa jetrom, obavezno posetite lekara koji će vam dati odgovarajuću terapiju, a čaj od maslačka koristite samo kao dodatak lečenju.

Čišćenje jetre maslačkom neće imati učinka ako pacijent nastavi da puši i pije alkohol. 

Lečenje maslačkom se sprovodi u obliku ispijanja vrelog čaja od ove biljke. Vrela voda omogućava maslačku da "otpusti" korisne supstance koje zaceljuju jetru.

Lečenje maslačkom ne sme da traje duže od 4 meseca, u suprotnom dolazi do neželjenih posledica u vidu alergije, povraćanja, osetljivosti na sunce...

RepublikaFoto: pixabay.com

Najbolje je koristiti listove maslačka u salati. Na  taj način ćete omogućiti maslačku da očisti vašu jetru, bubrege i creva.

Napomena: Listove mladog maslačka berite na livadi koja je udaljena od puteva i automobila. Listove pažljivo operite a potom ih potopite u 1 l vode u kojoj ste rastopili 1 kašiku sode bikarbone. 

Kada listovi maslačka odstoje oko 20 minuta, ponovo ih isperite pa ih iseckajte u salatu ili ih koristite kao dodatak prolećnim čorbicama.

Ako želite da čistu jetru, fizička aktivnost je neophodna. Ne  zaboravite da se toksini iz tela izlučuju i kroz znoj.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading