MOŽE I BEZ ODLASKA POD NOŽ: Žene u Hrvatskoj dobile pilulu za medicinski abortus

Autor: Tanjug

Lifestyle

19.03.2019

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvatska agencija za lekove i medicinske proizvode (HALMED) odobrila je pilulu za medicinski abortus koja se može poručiti u apotekama.

RepublikaFoto: pixabay.com

Predsednica Hrvatske apotekarske komore Ana Soldo potvrdila je za portal Index da je HALMED 15. januara ove godine izdao rešenje o puštanju na tržište leka "Mifegyne 200".

- Lek se izdaje na recept u apotekama. Ima ga u veledrogerijama tako da ga svaka apoteka može nabaviti u roku 24 ili 48 sati - rekla je Soldo.


Soldo je rekla i da je Komora svim apotekama u Hrvatskoj preporučila da, ako imaju zaposlenu osobu koja se poziva na priziv savesti i odbija da izda lek pacijentu, poslodavac je dužan da obezbedi lek tako da istovremeno u smeni mora da ima drugu osobu koja se ne poziva na priziv savesti.

- Poslodavac svakako pacijentu mora odmah da obezbedi terapiju - rekla je za Soldo, precizirajući da se pilule za abortus apoteke nemaju na lageru, ali ih mogu naručiti i pacijentikinje u Zagrebu i da će biti  obezbeđene istog dana, a van Zagreba za 48 sati.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading