RUZMARIN ZA BOLJE PAMĆENJE: Lekovita svojstva začinske biljke intenzivnog mirisa i ukusa

Autor:

Lifestyle

25.02.2019

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruzmarin je grmolika zimzelena biljka igličastih listova i svetloplavih cvetova, intenzivnog mirisa, ali i ukusa, koja se vekovima koristi za lečenje ogromnog broja bolesti.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ruzmarin je odličan izbor za lečenje upale grla, gripa ili prehlade

Kao lek je najdelotvorniji za naše telo kada se od njega pravi čaj. Od ruzmarina se pravi i ulje, koje sadrži neophodne antioksidanse za bolji rad mozga. On je zapravo jedan od najsnažnijih prirodnih antioksidansa. Najdelotvorniji je u kombinaciji s kurkumom. Njegovi listovi bogati su beta karotenom (vitamin A), ali i vitaminima B1, B2, B3, B6, te B12, biotinom i vitaminima C, D, E i K.

Još od davnina poznat je po dejstvu na zdravlje mozga, posebno jer sprečava slabljenje moždanih funkcija. Neka od brojnih istraživanja pokazala su kako su osobe koje su mirisale ruzmarin unapredile moć pamćenja i koncentracije. Mnoge studije su pokazale da se svakodnevnom konzumacijom čaja od ruzmarina pamćenje i koncentracija povećavaju čak 30 odsto u razdoblju od tri meseca.

Ova biljka veliki je prirodni saveznik u borbi protiv stresa. Smanjuje nivo kortizola, odnosno hormona koji se luči kada smo pod stresom.

Zahvaljujući blagotvornom delovanju, ali i protivupalnim svojstvima kada je reč o disajnom sistemu, ruzmarin je odličan izbor kada je u pitanju upala grla, gripa ili prehlada.

Ima sedativna, diuretska i antiseptična svojstva, a smatra se da je posebno delotvorna kod slabosti i neuralgije. Ljudi od davnina koriste ruzmarin za nesvesticu, nervna oboljenja, ispiranje usta zbog neprijatnog daha i groznicu. Sastojci ruzmarina jačaju imuni sistem, a protivupalne materije mogu ublažiti jake napade astme. Stimulativno delovanje ruzmarina može dovesti do poboljšanja funkcije jetre i sekrecije žučne vrećice, što pridonosi poboljšanju opšteg stanja celog organizma.

Ruzmarin pomaže i kod crevnih grčeva, gasova i sindroma iritabilnog creva. Ženama koje imaju izrazito bolne menstruacije i glavobolje takođe se preporučuje konzumacija ruzmarina.

Leti se koristi kao zaštita od sunčevog zračenja budući da smanjuje rizik od raka kože.

RECEPTI

Čaj za mršavljenje

Čaj od ruzmarina poboljšava probavu i podstiče iskorišćavanje najvažnijih sastojaka iz namirnica, zato će čuvati organizam čak i kada je na rigoroznoj dijeti. Dve kašičice mešavine za čaj od ruzmarina prelijte sa 300 ml vrele vode i ostavite da odstoji pet minuta. U čaj možete da iscedite grejpfrut. Čaj možete odmah piti, a dozvoljena dnevna količina su tri šolje.

Foto: pixabay.com

Rakija protiv reume

Sastojci:

  • 10 g ruzmarina
  • litar rakije

Priprema: Stavite ruzmarin u rakiju i pustite da odstoji 10 dana na suncu. Ovaj čarobni recept pomaže kod reume. Potrebno je dnevno od dva do tri puta masirati zahvaćeno mesto po 15 minuta.

Ulje

Temeljno operite ruzmarin i sušite ga na suncu ceo dan. Suvi ruzmarin odvojte od stabljike. Napunite čistu i suvu teglu ruzmarinom, ali ga nemojte previše sabiti. Prelijte ruzmarin uljem po izboru i ostavite jedan prst prostora od vrha tegle. Čvrsto zatvorite teglu, dobro promućkajte i prekrijte teglu papirnom kesom. Teglu zatim odložite na sunčani prozor i ostavite da odstoji 40 dana. Svakih nekoliko dana promućkajte ulje, a kada je gotovo, procedite kroz gazu ili sitnu cediljku. Čuvajte ulje čvrsto zatvoreno (u frižideru) u bocama od tamnog stakla do šest meseci.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading