RAZLOZI ZA ODLAZAK NA MORE ILI BAZEN: Plivanje prečica do zdravlja

Autor:

Lifestyle

31.08.2017

22:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Reč je o najboljoj aerobnoj aktivnosti za ljude bez obzira na to koliko imaju godina, da li su u kondiciji i u kakvom je stanju organizam

RepublikaFoto: pixabay.com
Plivanje je spas za dušu i telo

Plivanje je fizička aktivnost koja je neverovatno korisna po ljude jer telo zaronjeno u vodu postaje lagano, misli su neopterećene stresom, a mnogi zdravstveni problemi nestaju. Samo 30 minuta plivanja svakog dana može da poboljša rad celog organizma. To je aktivnost za sve ljude bez obzira na to koliko imaju godina, da li su u kondiciji i u kakvom je stanju organizam. Srpski telegraf otkriva razloge zbog kojih bi trebalo više da plivate ovog leta, bez obzira na to da li je u pitanju more ili bazen.

1. Popravlja gustinu kostiju i tonus mišića

Vretenasti mišići kod plivača dokaz su da voda ima veliki uticaj na telo. Plivanje je jedna od najboljih aerobnih aktivnosti, aktivira celo telo - mišiće nogu, ruku, leđa, trbušne mišiće, a na taj način telo se bori protiv otpora vode, koji je oko 12 puta veći od otpora vazduha, s tim što zglobovi i ligamenti nisu pod opterećenjem.

2. Otklanja stres i poboljšava san

Dovoljno je da polako plivate da biste osetili mentalnu smirenost. Naime, dok plivate, usmereni ste na ritam disanje, a istovremeno slušate šum mora, koji ima opuštajući efekat. Plivanje produbljuje disanje i tako snižava holesterol, otpušta endorfin, hormon sreće, i automatski umiruje ceo organizam.

3. Sagoreva kalorije

Plivanje uništava kalorije! Dovoljno je da plivate pola sata i sagorećete 200 kalorija. Dakle, kalorije iz brojnih namirnica koje uneste tokom dana mogu mnogo brže da nestanu plivanjem nego vožnjom bicikla, trčanjem ili hodanjem. Evo koliko kalorija se sagori za 10 minuta:

  • Prsnim stilom - 60 kalorija
  • Leđni stil - 80 kalorija
  • Slobodni stil - 100 kalorija
  • Leptir stil - 150 kalorija

4. Poboljšava rad srca

Plivanje podstiče pravilan rad srca i funkciju pumpanja krvi, smanjuje upalna stanja, a tako i rizik od nastanka ateroskleroze. Samo 30 minuta plivanja na dan kod žena može da smanji rizik od srčanih bolesti za 30-40 odsto.

5. Smanjuje rizik od dijabetesa i visokog pritiska

Plivanjem jednom nedeljno možete da smanjite rizik od moždanog udara i dijabetesa tipa 2. Čak i ako imate dijabetes tipa 1, plivanje će pomoći da povećate osetljivost na insulin.

6. Ublažava astmu

Zbog gustine vode, pluća moraju intenzivnije da rade da bi u krv ušlo dovoljno kiseonika, čime se poboljšava kapacitet pluća i smanjuju simptomi astme, poput hrkanja i disanja na usta.

7. Poboljšava izgled kože

Morska voda je bogata magnezijumom, natrijumom i kalcijumom, koji hrane kožu i čine je zdravom. Plivanje u moru poboljšaće stanje kože u slučaju psorijaze ili ekcema, a takođe, koža se oslobađa akni.

8. Za dugovečnost

Plivanje značajno produžava životni vek. Istraživanja rađena na više od 40.000 muškaraca starosti od 20 do 90 godina pokazala su da oni koji redovno plivaju imaju čak 50 odsto manji rizik od smrti nego oni koji trče ili hodaju.

9. Čuva zdravlje trudnica i beba

Plivanje je odlična aktivnost za trudnice jer ne opterećuje zglobove i stomak. Osim toga, u vodi ne možete da se preforsirate, tako da trudnice mogu slobodno da se opuste i uživaju u kupanju. Voda takođe smanjuje oticanje zglobova u trudnoći.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading