KRTI NOKTI ZNAK ZA MANJAK VITAMINA B: 8 signala kojim telo zove u pomoć

Autor:

Lifestyle

20.08.2017

16:00 >> 16:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Saznajte šta nedostaje vašem organizmu ako je koža suva, nokti krti, žudite za grickanjem leda ili ste razdražljivi.

RepublikaFoto: pixabay.com
Čitajte signale koje vam telo šalje

Naše telo je savršen mehanizam u kome je rad organa usklađen, pa se mnoge stvari dešavaju istovremeno. Na primer, kada imate neopisivu želju za slatkišima, to znači da telo zapomaže i traži pomoć jer mu treba glukoza. Znakove koje nam telo daje ne bi trebalo da ignorišete jer kasnije celokupno zdravlje može da ispašta zbog vaše nepažnje. Saznajte šta telu fali kada je koža suva, nokti krti, desni upaljene, a vi razdražljivi.

1. Nesanica, razdražljivost i grčevi u nogama

Ukoliko imate neke od ovih problema, znači da telo vapi za magnezijumom i kalijumom. Da biste nadoknadili ove elemente, u svakodnevnu ishranu unesite paradajz, pomorandže, banane i spanać.

2. Suva koža

Suva koža ukazuje na nedostatak vitamina E. Zato bi trebalo da jedete što više povrća, maslinovog ulja, orahe i ribu.

3. Žudite za slatkišima

Ako iznenada osećate snažnu želju da pojedete nešto slatko, onda su uzrok te "slatke želje" stres, depresija ili iscrpljenost. Vaše telo traži glukozu. Obavezno pojedite prvo nešto slatko, zatim korigujete ishranu i unosite više mahunarki kao što su pasulj, grašak i boranija, ali i integralnih žitarica - poput heljde.

4. Želja za konzumiranjem leda

Onog trenutka kada poželite da pojedete kockicu leda, znači da telu ponestaje gvožđa, odnosno da ste anemični. Najveći izvor gvožđa su govedina, jaja, školjke, lignje i puževi. U krajnjem slučaju, ako osetite gubitak energije i želju za ledom, trebalo bi da se obratite lekaru.

5. Upala desni

Upaljene desni, iznenadno ili konstantno krvarenje tokom pranja zuba znači da slabo stojite sa vitaminom C. Da biste rešili ovaj problem, u obroke uključite sledeće namirnice: citruse, spanać, zelenu i crvenu papriku, paradajz, kupus, karfiol i brokoli.

6. Krti nokti i kosa

Slabi i lomljivi nokti kao i beživotna kosa znak je da telu fali vitamin B. Pijte više mleka, jedite pečurke i morske alge.

7. Prsten oko dužice oka

Prstenovi oko dužice oka sasvim su normalna pojava kod ljudi starijih od 50 godina. Međutim, ako se prsten pojavi kod mlađe osobe, to je znak da je nivo holesterola povišen. Kod ovakve pojave najbolje je obratiti se lekaru.

8. Grčko stopalo

Prst do palca na nozi može da izazove bolove u stopalima. Naime, ako je ovaj prst duži od palca, znači da imate takozvano grčko stopalo, kome je potrebna kvalitetna i udobna obuća da ne biste konstantno osećali neprijatnost tokom hodanja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading