RUSKI ORTOPEDI SAVETUJU KAKO UBLAŽITI BOLOVE U KOLENIMA: Obloge i esencijalna ulja spas za zglobove

Lifestyle

20.01.2019

12:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dr Jurij Glazkov objašnjava zašto dolazi do problema sa kolenima, kao i kako da se prirodnim putem oslobodite bolne neprijatnosti.

RepublikaFoto: pixabay.com
Oštećenja meniskusa su jedna od najčešćih sportskih povreda

Hladne i tople obloge, zdrava ishrana, svakodnevne vežbe, prema rečima ruskih ortopeda ublažavaju i otklanjaju bolove u kolenima. Ovi zdravstveni problemi često nastaju iznenada kao posledica uglavnom nekog hroničnog oboljenja, ali bez ikakve najave.

- Mnogi pacijenti kažu da nije postojala značajna povreda, samo su u momentu osetili bol. Najčešće su to ljudi koji vode aktivan život, sportisti, koji uživaju u skijanju, klizanju, fudbalu i odbojci. Bol često skriva oštećenja kolenskog meniskusa i ozbiljnije povrede. U svakom slučaju, odmah treba tražiti savet traumatologa. Bol u kolenu je jedan od najčešćih uzroka koji upućuje doktore na traume. Postoji pet glavnih situacija u kojima se pojavljuje bol u kolenskom zglobu - objašnjava dr Jurij Glazkov, ruski traumatolog i ortoped.

OSTEOARTRITIS

Osteoartritis je jedan od najčešćih razloga za posetu ortopedskom hirurgu zbog bola u kolenu. Ova bolest je udružena sa degeneracijom hrskavice. Polako, ali neprekidno napreduje, što dovodi do potpunog uništenja zgloba.

- U početnoj fazi bolesti primenjuje se konzervativni tretman. Osoba se angažuje u fizičkoj terapiji, kontroliše težinu, dobija fizioterapijski tretman, uzima hondroprotektore i lekove protiv bolova. Arteroterapija takođe daje dobar efekat. U kasnim stadijumima bolesti, kada osoba ne može normalno da hoda i trpi bol, naznačena je zamena endoproteze. Čovekov kolenski zglob se zamenjuje veštačkom protezom tokom operacije - kaže dr Glazkov.

On navodi da koleno može da boli i zbog oštećenja meniskusa.

- To su hrskavice u unutrašnjosti kolenskog zgloba koje ga stabilizuju i vrše funkciju ublažavanja. Njihova oštećenja su jedna od najčešćih sportskih povreda. Ovo je drugi najčešći razlog za odlazak kod ortopeda. Metoda lečenja zavisi od vrste oštećenja meniskusa: ručna podešavanja, vuča aparata (produžetak), fizioterapija, nesteroidni antiinflamatorni lekovi, a u slučaju jakog edema i glukokortikoidi - savetuje dr Glazkov.

ARTRITIS

Još jedan razlog bola u kolenu je artritis, odnosno zapaljenje kolenskog zgloba.

- Ova dijagnoza se utvrđuje kod pet odsto pacijenata koji su se žalili na bol. Postoji veliki broj patologija koje mogu pokrenuti artritis kolenskog zgloba: reumatoidni artritis, Rojterov sindrom, protin, ankilozni spondilitis, psorijaza. Zglob obično postaje crven i nabrekne. Periodi pogoršanja su alternativni sa periodima slabljenja kliničkih manifestacija - navodi dr Glazkov.

Upala tetiva

Periartritis je zapaljenje zglobova na kolenu. Ova patologija je uzrok lečenja oko 10 odsto pacijenata sa bolom u kolenima. Pojavljuje se ili intenzivira kada hodaju niz stepenice ili podižu tegove. Lokalizacija bolova je medijalna (unutrašnja) površina kolena. Bolest se tretira konzervativnim metodama. Tokom perioda pogoršanja, koriste se lekovi za bol, mobilnost zgloba je ograničena. Preporučena je fizioterapija. Takođe, oko pet odsto pacijenata tretira bolove kolena sa vaskularnim poreklom. Oni su izraženiji u adolescenciji i mladosti, a zatim slabe. Ovo je glavna razlika od artroze, u kojoj se bol tokom godina samo intenzivira. Posebna karakteristika vaskularnog bola je istovremena pojava u oba kolena.

- Kada se pojave, primenite konzervativni tretman. Koriste se masti za zagrevanje i masažu - savetuje dr Jurij Glazkov.

EPSOM SOLI

Klasičan lek za zapaljenje ili osteoartritis kolena i bol u mišićima je epsom solna kupka. Zbog visokog sadržaja magnezijuma i sulfata, epsom so se lako apsorbuje u kožu, brzo oslobađa bol, smanjuje upale, smanjuje mišićne spazme:

  • Dodati dve šolje soli u toplu vodu i kupati se najmanje 20 minuta
  • Epsom so se može primeniti direktno na oštećena područja
  • Razblažite dve šolje soli u 500 ml vode, u tečnost natopite peškir, pa ga stavite kao oblogu na nekoliko minuta
  • Takođe, epsom soli možete dodati nekoliko kapi esencijalnog ulja. Izbor zavisi od uzroka bola, na primer, ako napetost otežava bol, koristite esencijalno ulje lavande, a ako je oštećeno područje vruće i otečeno, onda koristite ulje od mastovine.

VRUĆE I HLADNE KOMPRESE

Najpopularniji savet za lečenje bola u kolenima je kompresija. Pomaže u brzom ublažavanju bolova i opuštanju napetih mišića. Stavite vruću kompresu na bolno područje 20 minuta. Odmah nakon toga, hladnu oblogu stisnuti još 20 minuta.
Čak i upotreba hladnog kompresora u kombinaciji sa vrelim imaće dobar efekat. Ako je moguće, koristite vruće i hladne komore svakog dana najmanje 15 minuta.
 

Foto: pixabay.com

ESENCIJALNO ULJE

Pomažu komprese od esencijalnog ulja eukaliptusa i peperminta stavljene direktno na zapaljeno područje. Zbog efekta hlađenja mentola sadržanog u pepermintu i eukaliptusu, ova eterična ulja pomažu u smanjenju temperature, otoka i nelagodnosti. Serija studija na životinjama otkrila je da upotreba ovih eteričnih ulja nije samo folični lek za bolove u zglobovima, već i efikasno sprečava zadržavanje tečnosti. Takođe, za artritis i bolove u zglobovima preporučuje se upotreba esencijalnih ulja tamjana, mirisa, narandže i kurkuma.

KOLAGEN

Vrsta proteina u našem telu koja pomaže u izgradnji zglobova i očuvanju vezivnog tkiva je kolagen, koji sadrži 19 različitih aminokiselina, blokova proteina, koji igraju važnu ulogu u fizičkom i mentalnom zdravlju. Zbog toga što deluje kao prirodni lepak u telu, držeći stvari kao što su koža i zglobovi, kolagen ima mnogo koristi, kao što je očuvanje zdravog mišićnog rasta, smanjenje simptoma artritisa, lečenje zidova arterija i digestivnog trakta, povećanje energije i pomaže telu da se oporavi od treninga. Glavni izvori kolagena su visoke proteinske hrane, kao što su, govedina, piletina, riba i jaja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading