RUSI OTKRIVAJU: Voće i povrće koje ublažava bolne napade žuči i čini jetru zdravom

Autor:

Lifestyle

03.12.2018

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osobe koje pate od problema sa kamenom ili drugih bolesti žuči moraju da paze na ishranu. Preporučuje se da jedu pet do šest puta dnevno, da izbegavaju životinjske i unose biljne masti.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ako hoćete zdravu jetru, jedite više citrusa

Napad žuči, koji ume da bude i te kako bolan, najčešće nastaje kao posledica uzimanja teške, masne hrane. Žuč je tečnost koju stvara jetra, a čuva se u žučnoj kesi. Ovaj sok učestvuje u apsorpciji masti, pomaže u izlučivanju holesterola, gvožđa, bilirubina i bakra.

Žuč je, kao i jetra, čistač u organizmu koji je i te kako osetljiv na lošu, masnu, posebno prženu hranu, ali i alkohol. Uzimanje masne hrane stimuliše žučnu kesu da izbacuje žuč u dvanaestopalačno crevo, deo tankog creva gde žuč pomaže razgradnju masti kako bi se lakše svarile. Osnovna funkcija žučne kese, vrlo važnog organa u ljudskom telu, jeste da čuva žuč, odnosno sok za varenje koji proizvodi jetra i koji razgrađuje masnu hranu. Kada se poremeti ravnoteža u ovom procesu, dolazi do komplikacija, a najčešća je kamen u žuči, koji, u stvari, predstavlja kristalizovan suvišni holesterol.

Ruski gastroenterolog dr Elena Ivanovna Goršenina objašnjava kako da prepoznate napad žuči koji izazivaju kamenčići u žučnoj kesi.

- Mučnina, u nekim slučajevima povraćanje, gorak ukus u ustima, povišena temperatura, osećaj slabosti i bol u predelu jetre prvi su simptomi kamena u žučnoj kesi. Bol nastaje u predelu ispod rebara, a do stvaranja kamena dolazi zbog masne, prezačinjene hrane i alkohola - ističe dr Goršenina. Ona dodaje da upravo zbog nepravilne ishrane dolazi do neravnoteže između žučne kiseline i holesterola, koji stvara kamenčiće u žučnoj kesi.

Osobe koje pate od bolesti žuči - kamenja ili drugih bolesti žučne kese - trebalo bi da se hrane na poseban način, koji će im ublažiti tegobe.

- Sastav ishrane je od velike važnosti za ovu bolest. Preporučuje se da jedete pet do šest puta dnevno. Izbegavajte životinjske masti pošto se teže vare i pridržavajte se biljnih. Jedite namirnice koje u sebi sadrže veliku količinu magnezijuma. Konzumirajte ribu, heljdu, ovsenu kašu, a od voća i povrća bundevu, šargarepu, tikvice, karfiol, jabuke, suve šljive - preporučuje dr Goršenina. 

Kako biste ublažili bolne napade žuči, ruska narodna medicina preporučuje da jedete citruse. U meni uvrstite i kurkumu, ali i neizostavni zeleni čaj.

BILJKE KOJE UBLAŽAVAJU NAPAD ŽUČI

Foto: Tanjug/D.ANIČIĆ

Jabuka

Ova voćka je bogata pektinima, dijetetskim vlaknima koja pomažu bržem otklanjanju toksina i holesterola iz krvi, pa samim tim utiču dobro na rad jetre i žučne kese.

Šargarepa

Ovo povrće, koje je dostupno i zimi, spada među moćne prečišćivače jetre zahvaljujući biljnim flavonoidima i beta karotenu, koji blagotvorno utiču na rad jetre i žučne kese.

Kurkuma

U čaši vode razmutiti malo meda i kašičicu kurkume u prahu. Piti svakog dana dok se u potpunosti ne eliminiše kamen u žuči.

Citrusno voće

Sok od citrusnog voća sadrži pektin, koji može koristiti u razgradnji kamena u žuči. Piti ceđeni sok od pomorandže, grejpfruta i, naravno, limuna.

Kantarion

Kantarion je jedna od najpoznatijih biljaka za lečenje kamena u žuči. Preporučuje se konzumiranje jedne šolje čaja od kantariona dva puta dnevno sve dok se ne eliminiše kamen.

Foto: pixabay.com

Zeleni čaj

Zeleni čaj ima mnogobrojna dobra dejstva na naš organizam, te i na rad jetre i žučne kese. Ujutru pijte prečišćenu vodu i zdrave sokove, a po podne zeleni čaj i za sedam dana možete osetiti promenu.

Lišće breze

Dve velike kašike listova breze dodajte u dva decilitra ključale vode. Smesu stavite na vatru i kuvajte dok se količina tečnosti ne prepolovi. Dobijenu smesu ostavite da se ohladi, pa je procedite. Pijte tri puta dnevno pre svakog obroka. Ova terapija traje 90 dana. 

Sirup cvekle

Da biste pripremili ovaj narodni lek, potrebno je da očistite i iseckate dve do tri cvekle. Stavite ih u ključalu vodu i kuvajte dok se ne pretvore u sirup. Ostavite sirup da se ohladi i pijte tri puta dnevno po 100 ml pre obroka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading